Un credit de impozit rambursabil oferit de guvernul federal poate să reducă costurile unei renovări cu 7,500$, după cum informează L’Actualité.

Creditul de impozit pentru renovarea unei locuințe multigeneraționale (Crédit d’impôt pour la rénovation d’habitations multigénérationnelles – CIRHM) este un credit rambursabil, adică primiți banii chiar dacă nu aveți de plătit impozit. Scopul său este de a ajuta la construirea sau renovarea unei locuințe secundare, anexată la una deja existentă – transformarea unui garaj în spațiu de locuit, de exemplu – pentru a permite unei persoane de 65 de ani și plus sau cu dizabilități să locuiască alături de rudele sale.

Se pot cere 15% din cheltuielile eligibile (materiale, mână de lucru, permise etc.), care pot ajunge până la 50,000$. Suma primită înapoi sub formă de credit poate fi deci de 7,500$.

Criteriile care trebuie respectate

Acest credit trebuie solicitat în anul fiscal în care au fost finalizate lucrările de renovare. De exemplu, dacă doriți să-l cereți în declarația de impozit pe 2023 pentru niște lucrări de tâmplărie, electricitate sau instalații, atunci acestea trebuie terminate până la cel târziu pe 31 decembrie 2023.

Creditul se aplică doar renovărilor, nu și construirii unei noi locuințe multigeneraționale. Mai precis, îl puteți cere doar dacă adăugați o locuință secundară, prevăzută cu intrare separată, baie, bucătărie și arie de dormit. Această nouă locuință poate fi o extindere a casei (locuința principală) sau o amenajare a unui spațiu deja existent.

Pentru a solicita CIRHM trebuie să scrieți suma de rambursat la rubrica 45355 din declarația federală de impozit. Folosiți anexa 12 pentru a vă declara cheltuielile și calcula suma pe care o puteți cere. Nu este nevoie să trimiteți facturile și documentele justificative la ARC (Agence du revenu du Canada), însă trebuie să le păstrați ca să le puteți furniza în cazul unei verificări.

Alte lucruri importante de reținut

● Acestă locuință secundară nu trebuie să fie neapărat locuită de o persoană peste 65 de ani sau cu dizabilități. Creditul poate fi cerut și de un părinte în vârstă de peste 65 de ani pentru copilul său care vine să locuiască în casa multigenerațională.

● Pentru a beneficia de credit, persoana în vârstă sau cu handicap și cea care îi este apropiată trebuie să locuiască împreună (sau să prevadă acest lucru) în cele 12 luni de la încheierea lucrărilor de renovare eligibile (și nu la sfârşitul proiectului de renovare, în cazul în care lucrările se extind pe mai mulți ani).

● Creditul de impozit poate fi partajat între mai multe persoane, cu condiția ca totalul cheltuielilor solicitate să nu depășească 50,000$. De exemplu, dacă soțul, soția și un frate au suportat fiecare câte 10,000$ în cheltuieli eligibile, atunci fiecare poate obține 15% din suma cu care a contribuit, adică 1,500$.

● Creditul nu poate fi cerut de două ori pentru aceeaşi persoană. De exemplu, dacă v-ați renovat casa pentru a locui împreună cu mama dvs. și primiți CIRHM pentru lucrările efectuate, sora dvs. sau fratele nu va putea face același lucru dacă peste câțiva ani decide să locuiască cu mama.

● Nu puteți folosi aceleași cheltuieli pentru a cere și acest credit și altele – cel pentru cheltuieli medicale sau cel pentru a facilita accesul la domiciliu. Puteți însă să solicitați aceste două credite cu cheltuielile care depășesc plafonul CIRHM de 50,000$.