Cea de-a 46-a ediție a Salonului de carte de la Montreal, care va avea loc între 22 și 26 noiembrie, va avea ca temă centrală ființa umană. Poeta Cristina Monțescu, criticul de artă André Seleanu și Editura Hashtag, înființată și condusă de scriitoarea Felicia Mihali, se vor afla în acest interval la Palais des congrès.

„Această ediție promite să fie bogată, abundentă și concentrată pe ceilalți. Într-un context de evoluție rapidă a sectorului de evenimente și de fragmentare a intereselor și obiceiurilor publicului, dorința Salonului este de a reaminti puterea universală și unificatoare a cărților și de a celebra forța creatoare care se află în fiecare dintre noi. A citi, a scrie, a ilustra înseamnă a fi uman”, a subliniat directorul general al Salonului de carte de la Montreal, Olivier Gougeon, cu ocazia anunțării tematicii acestei ediții.

Pe lângă cele cinci zile la Palais des congrès, și anul acesta Salonul de carte are o componentă online și una off-site, Le Salon dans la ville, cu diverse activități în librării, biblioteci, cafenele etc., care se vor desfășura între 10 și 26 noiembrie.

Cartierul invitat la această ediție (după Saint-Michel în 2021 și Montréal-Nord anul trecut) va fi Côte-des-Neiges. Un chioșc – Espace Côte-des-Neiges – va fi amenajat în cadrul Salonului, unde vor fi prezentați autorii care au locuit în acest cartier sau care și-au găsit aici sursa de inspirație, cu un spațiu dedicat istoriei sale, mai cu seamă că anul acesta Côte-des-Neiges celebrează 325 de ani de existență.

Prezențe românești

Cristina Monțescu cu cel mai recent volum al său de poezii L’entrée rouge se va afla la standul nr. 2213 al Editurii Écrits des forges. Autoarea se va întâlni cu cititorii în zilele de joi, 23 noiembrie, la ora 19:00, sâmbătă, 25 noiembrie, la ora 17:00, și duminică, 26 noiembrie, la ora 11:00.

Criticul de artă André Seleanu își va prezenta cartea Comprendre l’art contemporain la standul Editurii Mots en toile, nr. 16, unde se va întâlni cu publicul miercuri 22 noiembrie, ora 17:00, joi, 23 noiembrie, ora 18:00, și vineri, 24 noiembrie, ora 20:00. Comprendre l’art contemporain, volum de referință în domeniu, este disponibilă și la librăria Muzeului de Arte Frumoase din Montreal.

Semnalăm, de asemenea, și prezența Editurii Hashtag, înființată și dirijată de scriitoarea Felicia Mihali, care se va afla la standul nr. 2337.

Programul complet precum și informații privind biletele de intrare sunt disponibile la www.salondulivredemontreal.com.