Cafeaua, bogată în polifenoli, este recunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Acest efect ar putea fi amplificat atunci când cafeaua este amestecată cu proteine precum laptele, potrivit unei noi cercetări, explicate în revista Prevention.

Mulți dintre noi nu se simt pregătiți să înfrunte o nouă zi fără o bună doză de cafeină. Ei bine, se pare că ceașca zilnică de cafea ar putea face mai mult decât să ne dea un impuls de energie. Un nou studiu a arătat că adăugarea de lapte în cafea ar putea spori capacitatea acesteia de a combate inflamația.

Studiul, publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry, a analizat ce se întâmplă la nivel celular atunci când polifenolii, compușii care se găsesc în mod natural în unele alimente (cum ar fi cafeaua), sunt combinați cu proteine. Având în vedere că boabele de cafea sunt bogate în mod natural în polifenoli, iar laptele conține proteine, cercetătorii au testat dacă aceste moleculele se combină în cafeaua cu lapte.

Rezultatul a fost că da, iar celulele expuse au fost de două ori mai eficiente în combaterea inflamației, comparativ cu doar polifenolii. Cu alte cuvinte, adăugând lapte în cafeaua de dimineață, putem să ne ajutăm organismul să lupte de două ori mai bine împotriva inflamației.

Ce sunt polifenolii și ce legătură au aceștia cu inflamația?

Polifenolii sunt o categorie de compuși ce se găsesc în mod natural în produsele vegetale: fructe, legume, condimente, uleiuri, plante aromatice, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe. Polifenolii sunt de mai multe tipuri, cele mai importante fiind flavonoidele, acizii fenolici și lignanii.

„Polifenolii acționează ca antioxidanți, ajutând la combaterea radicalilor liberi [moleculele instabile] și contribuind la protejarea împotriva deteriorării celulare observate frecvent în cazul inflamației”, spune Melissa Prest, doctor nutriționist, purtătoare de cuvânt a Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA și membră a Comitetului de evaluare medicală a revistei Prevention.

Polifenolii reduc stresul oxidativ, care de obicei cauzează inflamație, spune și dr. Scott Zashin, medic internist și reumatolog în Dallas, TX (SUA). „Industria alimentară folosește polifenoli în diferite alimente cu scopul de a le îmbunătăți calitatea și pentru a preveni deteriorarea sau schimbarea aromei acestora.” Având în vedere faptul că polifenolii sunt antioxidanți, industria alimentară îi folosește pentru a menține integritatea alimentelor, adaugă el. Altfel spus, polifenolii sunt un conservant natural.

Ce se întâmplă când polifenolii sunt combinați cu proteine?

În acest studiu, cercetătorii au creat inflamație în mod artificial și au expus-o la celule, explică dr. Zashin. „Dacă avem o infecție, organismul mobilizează celulele albe pentru a lupta împotriva ei, iar acest proces provoacă inflamație.” Celulele care au fost expuse la polifenoli și aminoacizi au avut un răspuns mai bun în ceea ce privește scăderea inflamației în comparație cu cele care au fost expuse doar la polifenoli sau cu celulele fără niciun fel de expune, i.e. grupul placebo.

Prin urmare, „dacă bem cafea (polifenoli) cu lapte (aminoacizi), combinația are un efect antiinflamator mai mare decât cafeaua singură”, spune dr. Zashin.

Mai puțină inflamație în organism înseamnă un risc mai mic de deteriorare a celulelor și a țesuturilor, lucru ce, la rândul său, ar putea determina un risc mai scăzut de a dezvolta boli degenerative precum Alzheimer și Parkinson, notează Prest.

Alte modalități naturale de a reduce inflamația

Pe lângă o dietă care să includă o varietate de fructe și legume, cereale integrale și proteine vegetale din belșug, somnul, exercițiile fizice și o bună gestionare a stresului pot ajuta la reducerea inflamației, amintește specialista în nutriție.

Pe lângă consumul mai multor fructe și legume, diminuarea cantității de zahăr adăugat poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației din organism, precizează Keri Gans, nutriționistă și profesoară de yoga în New York City.

Cel mai important lucru de reținut din acest studiu este că o dietă bogată în polifenoli ajută la combaterea inflamației. „În reumatologie, pentru pacienții cu afecțiuni inflamatorii, fie că e vorba de artrită reumatoidă sau lupus, recomandăm adesea o dietă mediteraneană, care este bogată în polifenoli. Studiul în chestiune vine să întărească această recomandare”, spune dr. Zashin. 

El notează de asemenea faptul că noua cercetare arată că incorporarea într-o dietă antiinflamatorie a unor alimente bogate în aminoacizi, cum ar fi laptele, somonul, puiul sau alte tipuri de carne slabă, potențează efectul antiinflamator.

Totuși, această constatare nu trebuie să diminueze beneficiile consumului de alimente bogate în polifenoli, chiar și fără proteine, amintește Keri Gans, care subliniază și faptul că studiul a fost realizat pe celule și nu pe oameni. „Acest studiu este unul in vitro, diferit de un studiu efectuat pe oameni. Constatările sale ar trebui privite ca preliminare.”

Dar chiar și așa, studiul vine să întărească importanța unei diete care include o varietate de alimente bogate în polifenoli pentru o nutriție de calitate și o sănătate mai bună, concluzionează Melissa Prest.

CITIȚI ȘI:

Când inflamația acută se transformă în inflamație cronică