Procurorul general al Quebecului, Me Pascale Descary, a anunțat declanșarea unei „vaste anchete publice cu privire la unele decese care au avut loc în timpul pandemiei COVID-19 în CHSLD-uri” și în alte instituții pentru vârstnici.

Potrivit mandatului de investigație a Procuraturii, această anchetă publică va analiza decesele cu caracter violent, neclare sau care sunt posibil datorate neglijenței, survenite între 12 martie și 1 mai în centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD), rezidențele private pentru bătrâni sau în orice altă instituție pentru persoane vulnerabile și în pierdere de autonomie.

Când se vor stabili cauzele acestor decese, ancheta se va extinde către audierea martorilor și a principalilor actori din domeniul îngrijirilor pentru persoane în vârstă.  Aceste demersuri vor permite formulare de recomandări pentru ca astfel de decese să fie evitate în viitor.

Reamintim că în aprilie, Procurorul general al provinciei a deschis o anchetă privind decesele survenite la centrul de îngrijiri de lungă durată privat Herron din Dorval. Ancheta anunțată astăzi se va apleca într-o primă etapă asupra acestor decese, pentru ca apoi să le analizeze și pe cele din alte rezidențe, din toate regiunile din Quebec.

Pandemia de COVID-19 a afectat în mod special diversele tipuri de rezidențe, publice și private, destinate persoanelor în vârstă din Quebec. Din totalul de 5,293 decese înregistrate în provincie în data de 16 iunie, 4,808 s-au petrecut în aceste rezidențe.

CITIȚI ȘI:

Trei ordine profesionale din Quebec investighează centrele de îngrijiri de lungă durată
Quebec: Drama din rezidențele pentru bătrâni: Morți de foame și de sete
Raportul armatei evidențiază problemele din centrele de îngrijiri de lungă durată