Canada a pierdut cursa pentru a face parte din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, la aproape cinci ani după ce guvernul Trudeau a declarat câștigarea unui loc în acest for internațional una dintre cele mai înalte priorități ale politicii sale externe.

Norvegia și Irlanda au câștigat cele două locuri disponibile în Consiliul de Securitate, voturile statelor membre ce au votat astăzi în cadrul Adunării Generale a ONU fiind împărțite astfel: Norvegia 130, Irlanda 128 și Canada 108.

Această pierdere survine după cea înregistrată de guvernul conservator Harper în 2010.

Consiliul de Securitate al ONU este format din 15 membri, permanenți și aleși. Membrii permanenți, în număr de cinci – China, Franţa, Federația Rusă, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii – au putere de veto asupra oricărei rezoluții a Consiliului.

Restul de zece membri sunt aleși de Adunarea Generală pentru doi ani, în fiecare an câte cinci. Membrii sunt aleși de către grupuri regionale și confirmate de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Blocul african alege trei membri; America Latină și Caraibe, Asia și Europa de Vest și alte blocuri aleg doi membri fiecare, iar Europa de Est în bloc, alege un membru.

CITIȚI ȘI:

Analiză | Canada și eforturile de salvare a ordinii mondiale existente
Canada, parte a răspunsului global împotriva pandemiei de coronavirus