Comunitatea de afaceri din România și-a declarat sprijinul pentru Elena Lasconi. O raliere fără precedent în jurul unul candidat, survenită în urma rezultatului de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Impactul economic negativ al acestui rezultat se face simțit deja, oamenii de afaceri exprimând îngrijorări privind potențialele efecte dezastruoase pe care un mandat prezidențial al lui Călin Georgescu le-ar putea avea asupra economiei și societății românești: plecarea firmelor străine, pierderea multor locuri de muncă, creșterea șomajului, diminuarea investițiilor și scăderea veniturilor bugetare.
Iată câteva din reacțiile acestora:
Dragoș Anastasiu, președintele Grupului Eurolines România: „Ce văd cei din afară despre noi e îngrijorător. Indiferent cine îl crede sau nu pe Călin Georgescu imaginea pe care și-a pus-o e de natură să ne alunge investitorii, să ne facă o țară curioasă, misterioasă, bizară. În acest moment economia are de suferit, locurile de muncă dispar. E vorba să ne păstrăm locurile de muncă, să fim predictibili.
Țara asta până la urmă a avut un parcurs de dezvoltare, chiar dacă ne frustrează că putea fi mai accelerat, dar se construiește, sunt șantiere, nu putem să periclităm acest parcurs cu bizarerii, pentru că asta e percepția.
În ultimele două săptămâni nu am mai făcut businesss, din trei negocieri, două sunt pe hold. Vă citesc un text de la un partener de business din străinătate care spune așa: având în vedere se întâmplă în România luăm pauză și ne regândim planul de expansiune în funcție de ce se va întâmpla.
Lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă, locurile de muncă sunt periclitate.”
Dan Șucu, reprezentantul Confederaţiei Patronale Concordia: „Mi-am trăit copilăria și tinerețea, toată generația mea am făcut-o, într-o Românie săracă, înfrigurată, întunecată, sub umbrela Rusiei. Nu-mi doresc pentru copiii mei și nepoți același lucru. Trăiesc într-o Românie europeană, suverană, independentă, apărată de cea mai importantă alianță militară a lumii. Nu văd de ce aș schimba acest lucru. Dacă îmi spunea cineva acum 15 ani că economic România va zbura peste Ungaria sau peste Grecia, că vom ajunge la 80% din media PIB-ului european, i-aş fi spus că glumeşte. Dar asta e realitatea, în clipa de faţă.
(…) Avem păreri diferite de majoritatea politicienilor. (…) Dar una e să fim în dezacord și alta să ne gândim că putem să mergem înapoi într-o lume care nu mai e a noastră. România e o țară europeană, înapoi nu mai mergem.”
Mihai Marcu, CEO MedLife: „Ca și Dan, și eu am copilărit în statul totalitar, cu un singur partid, și ne uitam la Rusia cu frică. Chiar mă miram în anii 90 dacă nu cumva o să se prăvale peste noi. Astăzi vedeți un număr de antreprenori ai României, oameni care plătesc taxe, oameni care creează job-uri, oameni care vor să investească în continuare în România, să construiască împreună cu partenerii politici, oricare ar fi ei, dar care se uită cu atenție spre Vest. În spatele nostru avem antreprenori mai mici, care au mici întreprinderi, mici unități de producție mai supuși mișcărilor piețelor. E foarte important să avem bani europeni, e foarte important că astăzi, în timp ce vorbim, se construiesc sute de kilometri de autostradă cu bani europeni. Sigur că s-au făcut greșeli și sigur că avem un deficit important, dar asta se poate discuta. Împreună cu partenerii politici putem găsi soluții de a reduce aceste deficite. E important să avem un singur drum, și anume anume cel către vestul Europei. Eu voi vota duminică! Mulțumesc.”
Dragoș Petrescu, membru în consiliul director la Confederaţia Patronală Concordia și Romanian Business Leaders: „Am fost astăzi alături de Elena Lasconi, nu pentru că am avea o afiliere politică, ci pentru că considerăm important ca România să continue pe drumul pe care a pornit după 89. Ori, marea majoritate a antreprenorilor, cel puțin cei prezenți astăzi, au trecut și prin anii de comunism de sub umbrela Rusiei și nu dorim să ne întoarcem înapoi acolo, în întuneric. Am muncit peste 30 de ani pentru a construi un mediu de business corect, cât de transparent am putut noi și nu dorim să mergem înapoi. Este prea valoros și este prea important pentru România să aibă această coloană vertebrală a economiei, respectiv antreprenorii români cu companii valide care să poată angaja, să creeze locuri de muncă și plusvaloare pentru România. Este foarte important atunci când un candidat cu șanse la președinția unui stat face astfel de declarații și s-a văzut imediat. Bursele s-au prăbușit. E adevărat, astăzi au revenit într-o oarecare măsură, însă această instabilitate și aici vorbim nu de instabilitate politică, ci de instabilitatea unui stat, poate fi foarte periculoasă.”
Fundația Romanian Business Leader: „Varianta unei Românii reprezentată la cel mai înalt nivel de un președinte cu viziuni pro-Ruse și promotor al unui model economic demn de secolul trecut, izolaționist, va avea consecințe imediate prin scăderea abruptă a pieței de capital, prin scăderea ratingului de țară și creșterea dobânzilor cu care România se împrumută.”
Felix Pătrășcanu, unul dintre fondatorii companiei de curierat FAN Courier, liderul serviciilor de curierat din România: „Am plecat pe un drum, am construit pe acest drum peste 20 de ani de business. Am făcut-o împreună cu angajații. A întoarce la 180 de grade drumul acesta este peste puterea noastră de a înțelege. Am construit și vedem roadele acestui drum. Vedem cum trăim în momentul acesta, libertățile pe care le avem și nu vreau sub nicio formă să le pierdem. Mai mult decât să câștig ceva în momentul de față este să nu îmi pierd libertățile pe care noi le avem în momentul de față. Asta este ceea ce transmitem angajaților noștri.”
De asemenea, un comunicat al Camerei de Comerț Americană în România, semnat de șapte organizații importante ale mediului de afaceri din țară, subliniază beneficiile pe care România le-a avut ca membră a Uniunii Europene.
„Organizații ale mediului de afaceri, facem apel la mobilizarea mediului politic pentru menținerea României pe traiectoria pro-europeană și trans-atlantică pe care Romania s-a angajat după căderea comunismului în 1989.
În ultimii 35 de ani, sectorul privat a susținut ferm integrarea României în Uniunea Europeană și alinierea la valorile occidentale.
În numele comunității de afaceri am arătat de fiecare dată derapajele care riscau să îndepărteze România de la acele principii de care depind siguranța și prosperitatea noastră.
Realitatea economică face incontestabile beneficiile de stat membru al Uniunii Europene. PIB-ului României a crescut de peste 14 ori în ultimii 30 de ani. Fondurile europene au modernizat România și investițiile private au creat locuri de muncă pentru români și resurse pentru comunități, iar românii pot circula liber, pot munci și pot studia oriunde în Europa.
Avem cu toții responsabilitatea să păstrăm parcursul occidental a României și să conștientizăm pericolele la care este expusă țara, mai ales în actualul context geopolitic.
Realizările din ultimii 35 de ani trebuie protejate.
Este datoria generației noastre ca deciziile din decembrie 2024 să reconfirme deciziile din decembrie 1989: România democratică, membră UE, aliat NATO, către OCDE, cu fața spre viitor.”
Apel semnat de:
AmCham Romania – Camera de Comerț Americană în România
AHK – Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană
AOAR – Asociația Oamenilor de Afaceri din România
BEROCC – Camera de Comerț Belgia Luxemburg – România Moldova
BRCC – Camera de Comerț Britanico-Română
Concordia – Confederația Patronală Concordia
RBL – Fundația Romanian Business Leaders