Noua Zeelandă a ridicat luni toate restricţiile naţionale instituite pentru a stopa transmiterea noului coronavirus, după vindecarea ultimei persoane aflate în izolare.

Controalele la frontieră vor rămân în vigoare, a precizat prim-ministra Jacinda Ardern, care a adăugat totodată că măsurile de distanţare socială şi restricţiile vizând numărul de persoane care se pot reuni nu mai sunt necesare.

„Suntem siguri că pentru moment am eradicat transmiterea virusului în Noua Zeelandă”, a declarat Ardern, potrivit Radio-Canada, adăugând că cetăţenii s-au „solidarizat într-o manieră fără precedent pentru a învinge virusul”.

Bilanțul COVID-19 în Noua Zeelandă, țară cu o populaţie de cinci milioane de locuitori, numără 1.154 de cazuri confirmate şi 22 de decese. Niciun caz nou de contaminare nu a fost înregistrat în ultimele 17 zile, iar de o săptămână, a existat un singur caz activ.

Noua Zeelandă este adesea dată de exemplu pentru rapiditatea și severitatea măsurilor adoptate pentru a combate pandemia, care s-au dovedit a fi un succes. Răspunsul autorităților din această țară în fața crizei de sănătate publică provocate de COVID-19 a implicat o perioadă de izolare strictă de şapte săptămâni, până în luna mai. În plus, stilul de guvernare adoptat de prim-ministra Jacinda Ardern, unul bazat pe empatie și pe o comunicare clară și directă cu cetățenii, a consolidat încrederea populației în guvern, ducând la o rată mare de respectare a măsurilor impuse.

La ora actuală, alerta sanitară a fost redusă la nivelul 1, pe o scară cu patru niveluri. Acest lucru înseamnă că sălile de spectacol se vor putea redeschide, iar evenimentele sportive nu se vor mai desfăşura în absenţa spectatorilor.

Jacinda Ardern a precizat că ridicarea restricţiilor va fi benefică pentru susţinerea economiei țării. „Suntem cu un pas înainte în ceea ce priveşte reluarea activității economice întrucât acest nivel 1 face ca economie noastră să fie una dintre cele mai deschise din lume, dacă nu chiar cea mai deschisă”, a menţionat aceasta.

Potrivit modelelor economice, la nivelul 1 economia funcționa la 96% din potențialul său, comparativ cu doar 63% la nivelul 4.

CITIȚI ȘI:

OMS: Al doilea val de COVID-19 poate fi evitat