Corul de copii Armonia din Montreal a participat recent la Concursul internațional de interpretare vocală și instrumentală „Muzica ne poate uni” ce a avut loc în România, câștigând premiul întâi pentru interpretare, premiul de popularitate și premiul special din partea dirijoarei celebrului Cor Madrigal din București.

Concursul, desfășurat online, a avut loc la sfârșitul lunii aprilie și a fost organizat în parteneriat cu Programul național Cantus Mundi, Corul Madrigal – Marin Constantin și Primăria orașului Pecica, Arad. Fondat de dirijorul Alexandru Zaharia, anul acesta, la a treia ediție, concursul a reunit participanți din România, Moldova, Spania și Canada și aproape 500 de numere artistice, împărțite în două secțiuni – vocală și instrumentală.

Copiii din Armonia au interpretat piesa Copilărie, pe muzica lui Ion Rotari și versurile Inei Gorpin, câștigând Premiul de popularitate (pentru cele mai multe aprecieri, comentarii și distribuiri), Premiul Golden (locul întâi) cu 96,25 de puncte din 100 posibile și Premiul special din partea președintelui juriului, care anul acesta a fost Anna Ungureanu, dirijoarea Corului Madrigal.

Succesul Corului Armonia este și mai notabil considerând că el a fost înființat la începutul lunii martie a.c. de către Alina Chirilă. Pasionată de muzică și de artă în general încă din copilărie, Alina Chirilă – care a urmat cursuri de canto în România – a fondat acest grup pentru a oferi copiilor din comunitatea noastră o activitate în care să se cunoască, să lege prietenii, să socializeze și să se exprime prin intermediul muzicii, mai ales acum în timpul pandemiei. Cum limba folosită în comunicare este româna, întâlnirile corului le oferă copiilor prilejul de a-și exersa limba maternă, pe lângă faptul că își îmbogățesc cultura muzicală și literară învățând despre compozitori și poeți din România și din Republica Moldova. Repertoriul corului este preponderent românesc, însă copiii vor cânta și în alte limbi cum ar fi engleză, franceză, latină, italiană, și nu doar piese consacrate, ci și melodii în primă audiție, pe care Corul Armonia le va lansa.

În prezent, grupul numără 15 membri, copii români de pe ambele maluri ale Prutului, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. În ordine alfabetică, aceștia sunt: Adelina Meleca (14 ani), Agnese Novii (12 ani), Andreea Grigorescu (14 ani), Aurelia Anghel (10 ani), Ayan Ciumpavu (11 ani), Beatrice Vișan (10 ani), Carolina Untilă (11 ani), Emilia Morozan (12 ani), Ingrid Ioana Tifrea (10 ani), Loriana Grigorescu (9 ani), Maya Ardeleanu (11 ani), Nestor Novii (10 ani), Raphael Morawski (8 ani), Sabrina Untilă (8 ani) și Tina Maria Cazacu (13 ani).

Alina Chirilă intenționează ca din sesiunea de toamnă, corul să se mărească la 20 de membri. Pentru locurile disponibile se vor organiza audiții la începutul lunii august – data și modalitățile de participare vor fi anunțate pe pagina Facebook a corului @Grupul vocal de copii Armonia-Canada.

Până acum, din cauza condițiilor sanitare, repetițiile au avut loc online, în fiecare vineri, pe platforma Zoom. Ele durează o oră. Atunci când se va putea, repetițiile se vor ține într-o sală închiriată.

Pe lângă implicarea Alinei Chirilă, succesul acestui cor de copii se datorează și sprijinului acordat de Sorin Grigorescu, care se ocupă de partea tehnică (montaj video, montaj audio, filmări, procesare etc), Cristina Iluțiu, pianistă, compozitoare și profesoară, Liuba Sârbu, poetă și textieră și, desigur, părinții copiilor care fac parte din Armonia.

CITIȚI ȘI:

O nouă carte de povești semnată de Eva Halus