Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ) a primit Medalia de Argint a Locotenentului-guvernator al Quebecului pentru implicarea sa remarcabilă în activitatea de voluntariat în beneficiul comunității.

O veste frumoasă ne-a parvenit recent de la cabinetul Locotenentului-guvernator al Quebecului, reprezentantul Reginei Elisabeta a II-a în această provincie: Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ), a fost recompensată pentru activitatea de voluntariat și rolul său important în viața comunitară.

Urmând o tradiție stabilită în 1884, Medalia de Argint a Locotenentului-guvernator al Quebecului este acordată din 2007 seniorilor care se disting prin angajamentul și contribuțiile lor sociale sau comunitare, ca recunoaștere a excelenței în activitățile de voluntariat. O medalie similară, de bronz, este acordată tinerilor, în vreme ce medalia de aur se decernează tuturor celor care se remarcă prin fapte deosebite.

Ala Mîndîcanu a venit ca rezident în Canada la sfârșitului lunii iunie 2008 din Republica Moldova, având o bogată experiență de jurnalist, politician, deputat în Parlament, redactor-șef la hebdomadarul Democrația, decan universitar la facultatea de Jurnalism și Comunicare din cadrul ULIM, lider comunitar, promotoare a egalității de gen pe plan național și internațional.

S-a stabilit la Montreal și la sfârșitul lui 2008 a înregistrat asociația CMQ, primul ONG al cetățenilor originari din Republica Moldova în Quebec. De atunci, timp de peste 12 ani, a făcut voluntariat non-stop, consacrându-și timpul și experiența concetățenilor care aveau nevoie de susținere în primii ani de viață în Canada. În perioada 2009-2014, peste 1,000 de cetățeni originari din Republica Moldova au imigrat anual în provincia Quebec. CMQ era unica asociație care prevedea în statutul său susținerea noilor veniți. Astăzi, rețelele CMQ includ peste 7,000 de beneficiari și abonați la scrisorile lunare și la informațiile oferite prin site-ul www.moldovaquebec.ca.

În toți acești ani, Ala Mîndîcanu, alături de echipa CMQ, și-a consacrat activitatea comunitară integrării noilor veniți în viața economică, socială și culturală a provinciei.

Din 2009 colaborează strâns cu Asociația Culturală Română (ACR), iar din 2012 este și vicepreședinte al ACR, având un bogat palmares de activități comune ACR-CMQ. A participat activ la crearea Clubului de Aur pentru persoanele de vârsta a treia, club care activează și în prezent.

Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ) și vicepreședinta Asociației Culturale Române (ACR).

Tot din 2009, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova din Canada, Ala Mîndîcanu organizează servicii consulare pentru cetățenii moldoveni stabiliți în regiunea Montrealului, invitând în acest scop consulii ambasadelor moldovenești din Washington (2009-2013) și apoi din Ottawa (din 2013).

Este semnatară în Cartea de Aur a primăriei de Montreal (2011). A organizat întâlniri ale membrilor comunității de limba română cu oameni politici din Ottawa, Montreal, Quebec, Toronto, pentru a-i încuraja să participe cât mai activ la viața politică din Canada. 

Ala a inițiat și a contribuit, alături de colegii de la CMQ-ARC, dar și de la alte asociații, la desfășurarea unor importante proiecte de cooperare interculturală și intergenerațională, cum ar fi Horizons pour les aînés, prin care un mare număr de persoane de diferite vârste și culturi au avut ocazia să colaboreze cu succes. În cadrul acestor proiecte a fost creat un film cu interviuri ale unor personalități din comunitate, La sagesse partagée, au fost publicate mai multe broșuri și o carte, care pot fi găsite la sediul ACR-CMQ de la Centrul Comunitar 6767 Côte-des-Neiges. Din 2012 până în 2015, Ala Mîndîcanu a activat în Consiliul de Administrare al organizației Table de Concertation pour les Aînés de l’Île de Montréal (TCAÎM).

A organizat, de-a lungul anilor, mai multe expoziții interculturale cu asociațiile de la Centrul Comunitar 6767 CDN; a organizat și a condus evenimente comunitare cu artiști locali și invitați din România și Republica Moldova. A fost inițiatoarea Festivalului Internațional al Limbii Române și a organizat, în colaborare cu asociațiile de limba română din Montreal și cu ICR New York, numeroase evenimente cu caracter cultural la care au participat artiști notorii precum Eugen Doga, Vasile Iovu, Constantin Chiriac, Cristian Aldea-Teodorovici, Pavel și Cleopatra Stratan, formația Catharsis, Mihai Ciobanu, Nicolae și Isidor Glib, Emil Boroghină, Vitalie Dani, Gheorghe Țopa, istoricul Nicolae Pepene etc.

Ala Mîndîcanu a publicat în presa de limba română din Canada numeroase articole despre activitățile CMQ și ACR.

În 2018 a inițiat, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Biroul de Relații cu Diaspora (BRD), crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC), ce întrunește astăzi peste 20 de organizații culturale active pe teritoriul Canadei și destinate originarilor din Republica Moldova. În prezent ea este liderul acestui organism.

Contribuția dnei Ala Mîndîcanu în cei 12 ani de activitate poate fi urmărită și în Broșurile anuale ale CMQ (2009-2019) care descriu evenimentele comunitare anuale, precum și pe site-ul asociației, la www.moldovaquebec.ca.

Pentru bogata sa activitate culturală și comunitară, Ala Mîndîcanu a primit Diplome de Onoare din partea Parlamentului Canadian și din partea primului ministru al Republicii Moldova. Este Cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova și laureată a Medaliei Centenarului Unirii, conferită de asociațiile de limba română din Montreal în 2018. Acestui impresionant palmares i se adaugă acum și Medalia Locotenentului-guvernator al Quebecului, Ala Mîndîcanu fiind prima persoană originară din Republica Moldova laureată a acestei medalii. 

CITIȚI ȘI:

Uniți pentru artă și prietenie
Ce nu ați știut despre Ala Mîndîcanu