Noul coronavirus poate afecta creierul, cauzând unele complicaţii neurologice grave, ce includ inflamaţii, psihoze şi delir.

Un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la University College London (UCL) a descris 43 de cazuri de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care au suferit fie disfuncţii temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale şi leziuni ale nervilor, fie alte consecinţe grave la nivelul creierului.

Cercetarea se alătură unor studii recente care au concluzionat că boala poate afecta creierul, după cum informează Agerpres.

COVID-19 este în mare parte o maladie respiratorie care afectează plămânii, însă neurologii şi medicii specialişti în probleme ale creierului susţin că dovezile care apar privind impactul său asupra creierului sunt îngrijorătoare.

În studiul UCL, publicat în jurnalul ştiinţific Brain, nouă pacienţi cu inflamaţie cerebrală au fost diagnosticaţi cu o boală rară numită encefalomielită acută diseminată (ADEM), care este mai obişnuită la copii şi poate fi declanşată de infecţii virale.

Cercetătorii au notat că, în mod obişnuit, ar avea un pacient adult cu ADEM pe lună la clinica lor specializată din Londra, însă acest număr a crescut la cel puţin unul pe săptămână pe durata efectuării studiului, situaţie pe care au descris-o drept „o creştere îngrijorătoare”.

Se va confrunta omenirea cu o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei, asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii ’20 şi ’30 după pandemia de gripă din 1918? Aceasta rămâne de văzut.

Peste 11 milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la ora actuală, potrivit unui bilanț AFP. Numărul este în continuă creștere, iar posibilitatea ca o parte dintre persoanele vindecate să sufere de deficienţe cognitive, ce le va afecta capacitatea de munci şi de a-şi desfăşura activităţile de zi cu zi, subliniază necesitatea efectuării unor studii de amploare şi a colectării datelor la nivel global pentru a se putea evalua cât de frecvente sunt astfel de complicaţii neurologice şi psihiatrice.

CITIȚI ȘI:

●  COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 3 iulie