Un număr de 17 potenţiale vaccinuri împotriva noului coronavirus se află în prezent în etapa testelor clinice pe oameni, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.

Vaccinul aflat în stadiul cel mai avansat este în curs de dezvoltare la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Este vorba de vaccinul AZD1222, primul care va intra în cea de-a treia etapă a testelor clinice, care presupune desfăşurarea unor teste la scară largă pe un grup numeros de persoane, în scopul stabilirii eficacităţii şi siguranţei produsului.

Alte cinci vaccinuri potenţiale se află în prezent în cea de-a doua fază a testelor, în cadrul căreia încercările se desfăşoară pe un număr mai mic de pacienţi a căror stare de sănătate sugerează că substanţa ar trebui să producă efecte.

În prima fază, substanţele active sunt testate de obicei pe persoane sănătoase pentru a verifica nivelul de toleranţă.

Teste clinice pentru vaccinuri sunt de asemenea în desfăşurare în Germania, inclusiv la compania Biontech, cu sediul în oraşul Mainz, şi la CureVac, în Tuebingen.

În total, peste 150 de substanţe active se află în prezent în faza de cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus.

Nu se ştie însă dacă un vaccin va fi disponibil pe scară largă până la sfârşitul verii, după cum şi-a exprimat speranţa, în luna iunie, Soumya Swaminathan, cercetător principal în cadrul OMS.

De obicei, dezvoltarea acestuia durează între 10 şi 15 ani. Transmiterea globală a noului coronavirus a determinat însă numeroşi cercetători, companii farmaceutice şi autorităţi de reglementare să facă eforturi fără precedent pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin.

CITIȚI ȘI:

Vaccinul contra tuberculozei: Fără efect împotriva COVID-19?
Santé Canada a aprobat primul studiu clinic pentru un vaccin împotriva COVID-19
De ce ia mult timp producerea unui vaccin?