Credeți oare că fraudatorii au în vedere numai persoane înstărite? Nicidecum! Oricine, indiferent de vârstă, gen, venit, țara de origine sau nivelul de școlaritate, poate fi ținta unor astfel de persoane.

FRAUDA PRIN AFINITATE
O investiție recomandată de cineva din mediul financiar care face parte din cercul dumneavoastră social vă va inspira încredere. Cei care caută să vă înșele pretind adeseori că împărtășesc aceleași vederi și că au aceleași interese ca dvs. De îndată ce o legătură de afinitate este creată, aceștia vă propun ocazii de investiții ce par excepționale. În realitate, plasamentul excepțional nu există, iar fraudatorul își însușește sumele de bani pe care i le încredințați în loc să le investească.

Așadar, când aveți de gând să faceți o investiție, fiți întotdeauna foarte atenți! Puneți întrebări și faceți verificări, chiar dacă persoana care vă propune investiția pare de încredere și face parte de anturajul dvs. – familie, prieteni, comunitate – frecventează același loc de cult ca dvs. sau este un coleg de serviciu.

Dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, e posibil să fie o tentativă de fraudă. Prin urmare, înainte de a investi, verificați la Autorité des marchés financiers (AMF) dacă persoana sau compania care vă oferă produsul financiar este autorizată să o facă. AMF este organismul mandatat de către guvernul Quebecului pentru a reglementa sectorul financiar provincial și a oferi asistență consumatorilor de produse și servicii financiare. Contactați Centrul de informații AMF la 1-877-525-0337 sau consultați Registre des entreprises et individus autorisés à exercer.

CITIȚI ȘI: Ați auzit de Autorité des marchés financiers?

CUM RECUNOAȘTEM SEMNELE UNEI POSIBILE FRAUDE?
O situație financiară personală dificilă, dorința de a câștiga bani în mod rapid sau lipsa unei verificări pot să vă facă vulnerabili la frauda financiară. Câteva semne ale unei posibile fraude:
■ Vi se promite o investiție fără risc grație căreia ați putea să câștigați rapid mulți bani? Acest lucru nu e realist! Randamente mari fără risc nu există. ■ Sunteți supus unor presiuni ca să investiți rapid? Vi se spune că e „acum sau niciodată”? Aceasta este o modalitate prin care fraudatorul încearcă să evite ca dvs. să cereți sfaturile unei persoane de încredere și să faceți verificările necesare.
■ Vi se cere să investiți în bani gheață sau cu un cec făcut pe numele persoanei care vă sugerează plasamentul? Rețineți că tranzacțiile trebuie întotdeauna făcute între o persoană (investitorul) și compania care oferă plasamentul (ex: instituția financiară).
■ Vi se pretinde că plasamentul este aprobat de către Autorité des marchés financiers sau un alt organism guvernamental? Trebuie să știți că AMF nu-și exprimă niciodată opinia în legătură cu investițiile și sumele pe care acestea v-ar putea permite să le câștigați.

Pentru informații suplimentare: 1-877-525-0337 | lautorite.qc.ca.

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. www.accesss.net | 514-287-1106.