Cei mai mulți dintre noi trăiesc cu falsa impresie că accidentele vasculare cerebrale (AVC) se întâmplă numai după o anumită vârstă, la bătrânețe. Există însă studii care arată că un număr alarmant de tineri și persoane de vârstă mijlocie suferă astfel de accidente. 

Un AVC survine atunci când o parte a creierului nu mai poate beneficia de aportul de sânge și oxigen. Există două moduri prin care un AVC se produce: prin blocarea unei artere de către un cheag de sânge (accident vascular cerebral ischemic) sau prin ruptura vasului de sânge (accident vascular cerebral hemoragic). Fără aportul necesar de sânge și oxigen, celule creierului pot muri în scurt timp și de aceea o persoană care a suferit un accident vascular cerebral poate să rămână cu anumite dizabilități fizice și psihice. Cu cât tratamentul medical este început mai curând după apariția simptomelor, cu atât mai puține celule nervoase vor fi afectate permanent. Fără o intervenție medicală promptă însă, efectele pot fi chiar fatale.

Cel mai frecvent tip de AVC este cel ischemic, cauzat fie de un cheag de sânge în vasele sanguine ale creierului, fie de un cheag de sânge care se dezvoltă în afara creierului și migrează către acele vase.

Riscul de accident vascular cerebral crește odată cu vârsta, însă el poate afecta chiar și copiii. În general însă, atunci când se face referire la un AVC survenit la o persoană tânără se subînțelege cineva sub 45 de ani.

Cu toate că per total rata accidentelor vasculare cerebrale este în scădere, la tineri și cei de vârstă mijlocie ea este în creștere. Această tendință se datorează faptului că mulți dintre factorii de risc pentru AVC – tensiune, colesterol mărit, diabet, obezitate – sunt din ce în ce mai prezenți în cazul acestor categorii de vârstă.

CE ESTE DIFERIT ÎN CAZUL UNUI AVC SURVENIT LA TINERI?
Diferențele dintre un accident vascular cerebral care afectează o persoană sub 45 de ani și unul care intervine la cineva în vârstă țin de cauze și recuperare.

La tineri, printre cele mai frecvente cauze sunt cele cardiogene (care au legătură cu inima și bolile de inimă), ce pot include afecțiuni cardiace reumatice, anomalii ale valvelor inimii și defecte congenitale precum foramen ovale patent (foramen ovale este un mic orificiu între cavitatea dreaptă și cavitatea stângă a inimii care în mod normal se închide la naștere; în cazul în care orificiul persistă până la adolescență sau maturitate, atunci se numește foramen ovale patent).

O altă cauză specifică AVC-urilor la tineri este consumul de droguri, în special cele intravenoase. Apoi, până la 25% dintre cazuri pot fi provocate de o fisură într-un vas de sânge din zona gâtului, datorită căreia se formează un cheag de sânge ce se duce la creier. Alte cauze care au fost corelate cu un accident vascular cerebral sub vârsta de 45 de ani sunt: migrenele, sarcina, pilulele contraceptive și fumatul.

Nu putem omite din această listă obezitatea. Potrivit cifrelor de la Public Health Agency of Canada, 64% dintre canadienii peste 18 de ani și 60% dintre copiii între 5 și 17 ani sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea crește riscul de a avea hipertensiune, colesterol mărit și diabet, iar acestea reprezintă factori de risc majori pentru un AVC la orice vârstă.

Un accident vascular cerebral sub 45 de ani poate însemna pierderea unor ani importanți din viață, ani în care altfel persoana s-ar fi aflat în plină putere, activitate, productivitate etc. Circa 15-30% dintre cei afectați rămân cu o dizabilitate pe termen lung.

Totuși, cineva de 30 de ani are o mult mai bună rată de recuperare decât cineva de 80, datorită plasticității creierului, adică capacitatea sistemului nervos de a-și modifica structura și funcțiile de-a lungul vieții pentru a se adapta la diversele condiții la care suntem expuși – pe scurt, abilitatea creierului de a se adapta și de a învăța lucruri noi.

Iată câteva cifre semnificative privind recuperarea după un AVC la tineri și la bătrâni:
■ Supraviețuirea în cazul tinerilor la cinci ani de la accident este mult mai mare decât la cei mai în vârstă: 90% vs. 40%.
■  90% sunt în măsură să trăiască independent, comparativ cu 40% dintre cei care suferă un AVC la o vârstă înaintată.
■  50-70% se pot întoarce la locul de muncă.
■  În termen de 5 ani de la producerea unui AVC, riscul de apariție a unui al doilea astfel de episod este de 15% la tineri față de 30% la bătrâni.

CUM SE POATE REDUCE RISCUL DE AVC?
Combateți kilogramele în plus și evitați mâncarea procesată și de tip fast food, plină de sare, zahăr și grăsimi saturate.
■  Faceți mișcare, cam 30 de minute pe zi de activitate fizică moderată (moderată înseamnă că puteți susține o conversație în timp ce exersați dar vă este un pic dificil). 
Lăsați-vă de fumat! Chiar dacă sunteți un fumător inveterat, renunțarea la țigară reduce de două ori jumătate riscul bolilor de inimă și a accidentelor vasculare. Idem pentru alcool și/sau droguri.
■  Controlați-vă tensiunea, colesterolul și, dacă e cazul, diabetul.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

Hipertensiunea arterială, o afecţiune gravă ce poate ucide
Hipertensiunea arterială la copii și tineri și consecințele ei severe
Dieta mediteraneană, asociată longevității și sănătății cardiovasculare