Alexandru Șura, țambal, și Andrei Ioniță, violoncel, vor participa la concertul de închidere al Festivalului Virée Classique, sub bagheta maestrului Kent Nagano.

Delirium Vivaldi!, concertul ce va încheia a opta ediție a Festivalului Virée Classigue (7-11 august), va avea loc la Maison symphonique de Montréal, sub bagheta lui Kent Nagano, considerat unul din cei mai inspirați și avangardiști dirijori ai lumii. Așa cum numele o sugerează, programul conține piese de Vivaldi, inclusiv Anotimpurile, într-un aranjament pentru țambal, deoarece printre muzicienii invitați se numără Alexandru Șura, supranumit și „regele țambalului”. Alături de el se va afla și violoncelistul Andrei Ioniță, „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”, potrivit publicației britanice The Times.

Născut în anul 1980 la Chișinău, Alexandru Șura a absolvit Academia de muzică, teatru și arte plastice din capitala Republicii Moldova, cu o specializare în interpretare instrumentală la țambal. La Montreal el a obținut un bacalaureat în compoziție muzicală, cu o specializare în jazz.

De-a lungul carierei a câștigat multiple premii la festivaluri și concursuri naționale și internaționale în Republica Moldova, România și Rusia și a concertat și susținut recitaluri în numeroase și prestigioase săli din America de Nord și Europa. A cântat, ca solist invitat, cu  orchestre precum Orchestra Simfonică a Universității din Montreal (2010), Orchestre symphonique des musiciens du monde (Montreal, 2011), Orchestra de cameră Nouvelle Génération (Montreal, 2012 și 2016), Orchestra filarmonică din Gorzow (Polonia, 2016). A participat, de asemenea, la Festivalul internațional de jazz de la Montreal ca invitat al grupului Trigon (2008) și al trioului Michel Donato (2009).

În 2018 a avut zece concerte cu Opera Canadiană la Toronto și un recital la Place des Arts, intitulat Le roi du cymbalum, în cadrul ediției de anul trecut a Festivalului Virée Classique. Anul acesta, în luna mai, a susținut un concert la Musée des beaux-arts de Montréal cu Orchestra de cameră I Musici, sub bagheta dirijorului de origine română Andrei Feher.

Cu o tehnică de interpretare plină de elan și un sunet de o mare finețe, repertoriul lui Alexandru Șura este vast, de la muzica tradițională și folclorică, la preclasic, clasic și creații ale unor compozitori contemporani.

CITIȚI ȘI: Cristian Măcelaru va dirija Orchestra Simfonică din Montreal la Place des Arts   

Andrei Ioniță, în vârstă de 25 de ani, a câștigat Concursului Internațional Ceaikovski din Rusia, secțiunea violoncel, ediția 2015, și premii la competițiile ARD München, ediția 63 (2014),  Grand Prix Emanuel Feuermann (2014) și Aram Khachaturian (2013). În 2016 a fost desemnat „BBC New Generation Artist” pentru perioada 2016-2018. A absolvit Școala de Muzică „Iosif Sava” din București, iar în prezent studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz la Universität der Künste, Berlin.

Lista orchestrelor cu care a concertat este impresionantă, de la Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, la Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Filarmonicii din Tokyo, Filarmonica BBC sau Orchestra Națională Regală a Scoției. A colaborat cu dirijori precum Valeriy Gergiev, Mikhail Pletnev, Nicholas Collon și Cristian Măcelaru (la Orchestra Simfonică din San Diego). A susținut recitaluri la Carnegie Hall în New York și la festivalurile Kissinger Sommer, Mecklenburg-Vorpommern și Schleswig-Holstein.

Andrei Ioniță interpretează pe violoncelul făcut de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în 1671, împrumutat cu generozitate de către fundație.

Concertul Delirium Vivaldi! va avea loc duminică, 11 august, de la ora 14:00. Maison symphonique de Montréal se află la 1600 rue Saint-Urbain, Montreal, H2X 0S1. Bilete: www.osm.ca.