Cristian Măcelaru, dirijor ce s-a impus pe scenele de concert din întreaga lume, va oferi publicului montrealez, alături de Orchestra Simfonică din Montreal (OSM), un concert la Maison symphonique (Place des Arts) în data de 25 septembrie 2019.

Concertul face parte din seria Les matins symphoniques Fondation J.A. Desève, fiind programat la ora 10:30. În program se va afla Cvartetul nr. 1 pentru pian de Johannes Brahms, în impresionanta orchestrație a lui Arnold Shoenberg, și Concertul pentru violoncel în A minor de Robert Schumann, la a cărui interpretare îşi va da concursul violonistul principal al OSM, Brian Manker.

Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Născut la Timișoara în 1980 și stabilit în Statele Unite de la vârsta de 17 ani, el a studiat vioara la University of Miami, continuând apoi la Rice University, de unde a absolvit clasa de vioară şi pe cea de dirijat a profesorului Larry Rachleff. A fost cel mai tânăr concertmaistru la Miami Symphony Orchestra şi a debutat la vârsta de 19 ani în calitate de solist la Carnegie Hall. Ca dirijor s-a perfecţionat urmând programe la Tanglewood Music Center și Aspen Music Festival, sub îndrumarea unor maeştri precum David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen şi Stefan Asbury.

S-a remarcat pe plan internațional în 2012, atunci când l-a înlocuit pe Pierre Boulez într-un concert cu Chicago Symphony Orchestra, fiind elogiat de presa de specialitate. În același an a fost recompensat cu Solti Emerging Conductor Award pentru tinerii dirijori, un premiu prestigios care mai fusese acordat doar o singură dată în istoria Fundației Solti. Distincția a fost urmată în 2014 de Solti Conducting Award. De atunci,
Cristian Măcelaru s-a aflat la pupitrul celor mai bune și mai renumite orchestre americane, printre care Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Cleveland, Orchestra Simfonică din St. Louis și Orchestra Simfonică Națională.

Cristian Măcelaru și-a făcut debutul ca dirijor la Carnegie Hall în februarie 2015, alături de Orchestra Simfonică Națională Daneză și violonista germană Anne-Sophie Mutter.

În Europa, el a fost invitat să dirijeze, printre multe altele, Royal Scottish National Orchestra, Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham, Orchestra Simfonică Radio din Berlin, RTE Dublin, sau Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt.

Datorită aprecierii de care se bucură, în 2018 Cristian Măcelaru a fost numit director muzical şi dirijor al Festivalului Cabrillo, un festival anual de muzică contemporană ce are loc în California, SUA.

În prezent el este dirijor rezident la Orchestra Simfonică WDR din Köln, Germania.

Biletele pentru concertul din 25 septembrie 2019 s-au pus deja în vânzare.