O expoziție cu lucrările artistului de origine română T. K. Thomas (Tiberiu Krausz, 1919-2010) va fi prezentată în această lună la Galeria Erga din Montreal.

Fondation de l’art pour la guérison, împreună cu Peter și Annika Krausz, prezintă o expoziție a artistului Tiberiu Krausz (1919-2010), cu ocazia centenarului nașterii sale. Expoziția va avea loc între 8 și 13 octombrie, la Galeria Erga din Montreal (6394 boul. St. Laurent). Vernisajul este programat pentru data de 10 octombrie, între orele 17:00-21:00. O parte din fondurile strânse din vânzarea operelor de artă expuse vor fi donate la Fondation de l’art pour la guérison, un organism fără scop lucrativ care își propune să aducă puterea vindecătoare a artei în diverse spitale și instituții de sănătate canadiene.

CITIȚI ȘI: Retrospectivă: Pictorul T. K. Thomas

Tiberiu Krausz, cunoscut ca artist sub pseudonimul T. K. Thomas, s-a născut la Făgăraș pe 19 aprilie 1919. La numai 11 ani își pierde tatăl și este nevoit să-și câștige existența încercând mai multe meserii, urmând în paralel cursurile Școlii de Arte și Meserii din Brașov. În 1940, în timpul războiului, a fost deportat într-un lagăr de muncă unde a devenit un membru activ al rezistenței antinaziste. Întotdeauna însă, indiferent de greutăți și condiții, a continuat să deseneze. După război se înscrie la Institutul de Arte Plastice din București, unde, după terminarea studiilor, a rămas ca profesor între anii 1950-1969. În această perioadă participă la numeroase expoziții în România, în țările din Estul Europei, URSS și China.

T. K. Thomas și Peter Krausz – tatăl și fiul – într-o fotografie făcută de Gordon Beck pentru publicația Montreal Star. Fotografia este de la expoziția „Cinque Nouveaux Canadiens”, care a avut loc în vara anului 1970 la Université de Montréal.

În 1969, alături de soția sa Judith – critic de artă – și fiul său Peter – la rândul său un pictor renumit în Canada – fuge din România totalitară și, după câteva luni petrecute la Roma, se stabilește la Montreal în 1970. Abia aici Tiberiu Krausz începe să se exprime artistic în totală libertate. Paleta sa devine mai luminoasă, culorile mai bogate iar subiectele picturilor sale mai personale.

CITIȚI ȘI: Conturând un peisaj și o memorie: Dialog cu artistul Peter Krausz

Artistul a continuat să picteze, să voiajeze și să expună până la decesul său, survenit în 2010. A participat la numeroase expoziții solo și de grup, iar lucrările sale fac parte din numeroase colecții, publice și private, în toate colțurile lumii.     

Erată: În ediția tipărită Accent Montreal de vineri, 4 octombrie 2019, a apărut ca dată a vernisajului marți, 8 octombrie. Vă rugăm să notați că vernisajul acestei expoziții va avea loc joi, 10 octombrie 2019, între orele 17:00 și 21:00.