Opera lui T.K. Thomas cuprinde portrete, portrete de grup, peisaje, naturi moarte, de dimensiuni mari și mici. Tablourile ce îi poartă semnătura sunt scăldate de lumină și sunt mai mult instantanee; mișcarea personajelor, dinamica lor, este estompată printr-o compoziție echilibrată, statică, concentrată pe construcția atentă a formelor și a culorilor, degajând astfel serenitate.
Tiberiu Krausz, pe numele său de artist T.K. Thomas, s-a născut la Făgăraș, în 1919 și a studiat la Școala de Arte și Meserii din Brașov, unde interesul său pentru desen a devenit o pasiune. La numai 11 ani își pierde tatăl și este nevoit să-și câștige existența încercând mai multe meserii, însă întotdeauna desenând, indiferent de greutăți.
În 1940, în timpul războiului, a ajuns într-un lagăr de muncă. Acolo l-a cunoscut pe Stefan Szonyi, pictor și desenator de excepție, care i-a recunoscut talentul și i-a propus ca la sfârșitul războiului să vină să studieze sub îndrumarea sa, în studioul lui din Timișoara. Moștenitor al impresionismului francez și german dintre cele două războaie mondiale, dascălul i-a transmis tocmai această influență. La insistențele acestuia, Tiberiu Krausz se înscrie la Institutul de Arte Plastice din București, alături de cei mai buni artiști din țară, avându-l ca profesor pe Alexandru Ciucurencu, colorist român de mare valoare.
După absolvire, facultatea l-a reținut ca profesor. Aici a rămas până la părăsirea precipitată a țării, în 1969, când pleacă cu familia în Cehoslovacia, izbutind apoi să treacă granița în Austria și de acolo în Italia. Aici rămâne pentru câteva luni, pictând, până la plecarea spre Canada. Paleta sa capătă noi reflecții, însă numai după ce ajunge la Montreal, Tiberiu Krausz începe să se exprime în totală libertate. Din Quebec își continuă călătoriile – parcurge continentul nord-american, din provinciile maritime până în Vancouver, și spre sud, din Vermont până în Florida și Mexic, unde a expus cu regularitate. Libertatea odată dobândită, se reîntoarce în Europa pentru a vizita Italia, Franța, Suedia, Spania, Portugalia, Olanda, Grecia și Israelul. Pictează în călătoriile sale, captând atmosfera, lumina și culoarea locurilor și oamenilor întâlniți.
Opera sa cuprinde portrete, portrete de grup, peisaje, naturi moarte, de dimensiuni mari și mici. Tablourile ce îi poartă semnătura – dintre care o vastă majoritate sunt picturi în ulei – sunt scăldate de lumină și sunt mai mult instantanee; mișcarea personajelor, dinamica lor, este estompată printr-o compoziție echilibrată, statică, concentrată pe construcția atentă a formelor și a culorilor, degajând astfel serenitate – serenitatea acestui maestru pictor, transpusă în culoare. Ele reprezintă momente, impresii din viața artistului, capturate pe pânză cu delicatețe și un mare meșteșug și talent.
Pe lângă scene din Italia, Spania, Mexic, Statele Unite și Grecia, ne-au rămas multe imortalizări și mărturii din pitorescul Montreal, Quebec și Canada. Artistul Tibor K. Thomas a descoperit colțuri de străzi, terase, oameni, redându-le și amplificându-le originalitatea, precum în tablouri ca „St. Denis, primăvara” (1985), „Careul Jacques Cartier” (1985), Faubourg St. Denis (1985), „Verdun” (1973), „Strada Ontario, iarna” (1987), „Strada Crescent” (1986), etc. Și mai departe: „Nova Scotia” (1974), „Cheticamp” din Cape Breton (1974), „L’Eglise de Grande-Vallée”, din Gaspésie (1974), „Lac dans les Laurentides” (1982), „Baie St. Paul” (1983), și seria poate continua…
Tibor K Thomas este un pictor renumit în Quebec și în lume. Tablourile sale fac parte din colecții publice din România, Italia, Canada și Statele Unite și colecții private din România, Franța, Italia, Austria, Germania, Suedia, Spania, Olanda, Israel, Canada, Statele Unite, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Venezuela, etc. Unul din tablourile sale cu echipa de hochei Les Canadiens, realizat în 1984, se află în colecția Molson; portretul lui Pierre Lorrain, președinte la Assemblée nationale du Québec (1985-1989) se află în colecția Parlamentului provincial.
La 14 martie 2013 s-au împlinit trei ani de la moartea pictorului Tiberiu Krausz. Pentru a-i comemora opera și talentul, fiul său, artistul Peter Krausz, va organiza anul acesta o expoziție retrospectivă, al cărei loc și dată vor fi comunicate ulterior. Deocamdată, unele lucrări pot fi văzute în studioul lui Peter Krausz, cu un rendez-vous prealabil, via email, la: pkrausz@sympatico.ca.
Încheiem redându-vă cuvintele fiului artist despre părintele său artist: „Am avut dintotdeauna o relație privilegiată cu tata pe mai multe planuri. El era eroul meu, un fel de Superman de când eram mic. Atunci am devenit și unul din modelele lui pentru compozițiile imense în stil realist-socialist realizate în anii ‘50. Cu trecerea timpului, rolurile s-au schimbat și el a devenit modelul meu favorit, timp de 40 de ani, pentru nenumărate fotografii, desene, gravuri și portrete. Bine-nțeles, el m-a încurajat, mi-a fost exemplu și bun critic în dezvoltarea propriei mele cariere artistice. A fost un om minunat, întotdeauna optimist, până în ultima clipă.”