Trei candidați de origine română se vor prezenta la alegerile federale din 21 octombrie.

Lizabel Nițoi, Marc-Aurèle-Fortin, BQ
Stabilită în Quebec în 1990, Lizabel Nițoi candidează din partea Blocului quebechez (BQ) în circumscripția Marc-Aurèle-Fortin, situată în Rive-Nord. Aceasta cuprinde cartierele Auteuil, Sainte-Rose și părți din cartierele Vimont și Fabreville din Laval, precum și municipalitățile Sainte-Thérèse, Lorraine, Rosemère și Bois-des-Filion. În prezent, circumscripția afișează culorile liberale, la precedentele alegeri din 2015 fiind ales ca deputat Yves Robillard, care candidează tot pentru PLC și la acest scrutin.

Journal de Montréal a revelat recent că Lizabel Nițoi și alți câțiva candidați din partea BQ au postat pe rețelele de socializare, între 2013 și 2019, diverse articole sau afirmații islamofobe.

CITIȚI ȘI: Lizabel Nițoi, candidată de origine română pentru Bloc québécois, într-un scandal privind postări islamofobe pe rețelele de socializare

Lizabel Nițoi s-a implicat în politică și la nivel provincial, candidând – fără succes – din partea Partidului quebechez în 2012, în circumscripția L’Assomption. Ca și echivalentul său provincial, Bloc québécois, fondat în 1991, este un partid care promovează naționalismul quebechez și militează pentru independența Quebecului.

Corneliu Chișu, Pickering-Uxbridge, PPC
Corneliu Chișu, în vârstă de 70 de ani, candidează în circumscripția Pickering-Uxbridge din Ontario, din partea People’s Party of Canada (PPC). Corneliu Chișu a devenit primul deputat de origine română ales în Parlamentul de la Ottawa în 2011, când s-a prezentat în circumscripția Pickering-Scarborough East, devenită ulterior Pickering-Uxbridge, ca membru al Partidului conservator canadian (PCC). Patru ani mai târziu, el a pierdut în fața liberalei Jennifer O’Connell, care candidează din nou pentru PLC sperând să-și mențină fotoliul parlamentar.

People’s Party of Canada a fost fondat în septembrie 2018 de către Maxime Bernier, fost membru al PCC și al guvernului Harper. PPC este un partid populist, de dreapta, subiectul unor controverse privind imigrația în Canada.

Recent, Global News a dezvăluit că printre cei ale căror semnături au fost depuse la Elections Canada anul trecut pentru a înregistra oficial acest partid se numără persoane asociate cu grupuri de extremă dreapta și anti-imigranți: un fost lider al unui grup neo-nazist american, un fost membru al Soldiers of Odin și un oficial Pegida Canada.

Eugen Vizitiu, Mississauga-Lakeshore, PPC
Un alt nume cu rezonanțe românești care se prezintă la aceste alegeri federale din partea PPC este și Eugen Vizitiu. Stabilit în Canada în 2006, acesta candidează în circumscripția Mississauga-Lakeshore din provincia Ontario. Potrivit scurtei biografii de candidat publicată pe Twitter, Eugen Vizitiu este unul dintre fondatorii PPC.