Revista Candela de Montreal organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Candela duminică, 10 noiembrie, între orele 13:00-17:00, la Casa Română „Petre Popescu”. Intrarea este 5$. 

Festivalul Candela, un eveniment excepțional și unic, se dorește a fi o vitrină artistică și culturală a comunității românești montrealeze printr-o expoziție de pictură, o expoziție de carte și un program artistic variat. Aflat la a patra ediție, festivalul din acest an dorește să atragă cât mai mulți participanți, expozanți, artiști și, de asemenea, spectatori români sau de alte nații, care să ducă mai departe vestea talentului românesc. Evenimentul are loc la Casa Română „Petre Popescu” a Catedralei Buna Vestire (8060 Christophe-Colomb, Montreal), prin amabilitatea preotului Liviu Alexandrescu.

Românii stabiliți departe de casă și-au adus cu ei și zestrea moștenită din moși-strămoși: să știe să fluiere doine la caval, să tropotească mărunt în sârbe și hore, să cânte cu tril de ciocârlie o bătută moldovenească sau melancolii de romanțe cu parfum de crizantemă din toamna târzie; să așeze pe hârtie cu pană măiastră oful și bucuria deopotrivă sau cu penelul să zugrăvească frumusețea lumii și a sufletului lor de artiști. Ca să-și aline dorul de cei dragi rămași departe sau de plaiurile natale. Ca să arate copiilor și nepoților de unde vin și încotro se duc.

Scriitorul Victor Roșca, inițiatorul acestui festivalului și fondatorul și redactorul-șef al revistei Candela, va deschide evenimentul printr-un cuvânt de bun venit.

Pentru expoziția de pictură, artista Rodica Vinca a reușit să atragă mai multe nume ce rezonează pe scena montrealeză a artelor plastice. Astfel, publicul va avea privilegiul să admire – și sperăm să și investească – pânze semnate de: Anca Ciupitu, Sorin Crețu, Eva Halus, Cătălin Domnițeanu, Modest Bursucianu, Modesta Lupașcu, Ryan Ilinca, Carmen Doreal, Petru Birău, Șerban Popa, Octav Bibere, Rodica Vinca și debutantul Csaba Kirschner.

Cei care doresc să facă cunoștință cu litera scrisă de membrii Asociației Canadiene a Scriitorilor Români, Leonard I. Voicu, președintele ACSR, va prezenta nume ca: Victor Roșca, Wladimir Paskievici, Jacques Bouchard, Ionela Manolescu, Doina Hanganu, Lia Ruse, D. H. Silvian, Cătălina Stroe, Marcela Straua, Leonard I. Voicu și Corina Diana Haiduc.
Vor fi de asemenea prezenți, prin cărțile lor, și alți poeți și scriitori din comunitate: George Filip, Eva Halus, Nicolae Marinescu, Cristina-Marina Murgea, Boris Guzun, Carmen Doreal și Melania Rusu Caragioiu.

Merită menționată prezența Angelei Faina cu obiectele sale de artizanat, care debordează de creativitate și măiestrie și sunt atât de specifice  culturii românești.

Soliștii incluși în programul din acest an al festivalului sunt soprana Diana Vîrlan și interpreta de muzică populară Mariana Iluțiu, cărora li se vor alătura instrumentistul Mircea Gheorghescu și Lidia Constantinescu pentru acompaniamentul la pian. Marcela Straua și George Filip vor întregi programul prin vers, prezență caldă și emoție de toamnă.

Tombola, minuțios pregătită, va fi o surpriză de final, din care toată lumea va câștiga.

Cea mai recentă ediție a revistei Candela va putea fi procurată de doritori pe tot parcursul serii.

Corina Diana Haiduc este organizatoarea și prezentatoarea acestei a 4-a ediții a Festivalului Candela.

O versiune anterioară a articolului menționa, în mod eronat, că intrarea este gratuită. Intrarea costă 5$.

CITIȚI ȘI:

Wladimir Paskievici: „Mi-am făcut datoria în viață. Posteritatea nu mă interesează”
Ionela Manolescu : „Arta înseamnă libertate”
Corina Diana Haiduc: „Mai multă toleranță, deschidere, întrajutorare, unitate”