Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat înființarea a 835 de secţii de votare pentru românii din străinătate. Cele mai multe sunt în Spania. În Canada vor fi nouă.

Cetățenii românii din diasporă și comunitățile istorice, care au ales să-şi exprime opţiunea la urnă şi nu prin corespondenţă la apropiatele alegeri prezidențiale, au la dispoziţie câte trei zile pentru fiecare tur de scrutin pentru a vota la una din cele 835 de secții de votare aprobate de AEP.

Cele mai multe vor fi deschise în Spania – 143, în 99 de localităţi. În Italia au fost aprobate 142 de secţii de votare, dintre care cinci la Roma. În Germania se vor înființa 79, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord 72, dintre care 18 la Londra. Românii din Franţa pot vota într-una dintre cele 50 de secţii aprobate de AEP. Cinci dintre acestea sunt în Paris. În Republica Moldova vor fi 37 de secţii de votare, dintre care 12 la Chişinău.

Potrivit listei publicate de AEP, școli, centre culturale, hoteluri, restaurante sau spaţii de divertisment pentru copii vor găzdui multe din secţiile de votare destinate românilor din diaspora la aceste alegerile prezidenţiale.

Canada nu și-a dat acceptul pentru înființarea unor secții de votare în alte localități decât cele unde se află misiuni diplomatice și oficii consulare. Prin urmare, românii din Canada vor putea vota doar la Ottawa, Montreal, Toronto, Vancouver, Calgary, Quebec și Dieppe.

La Montreal vor fi două secții de votare, ambele în clădirea unde își are sediul Consulatul General al României: 1010 Sherbrooke Ouest, Montreal, H3A 2R7, la etajul 6 și respectiv 15. Tot două secții de votare vor fi și la Toronto, iar în restul orașelor canadiene câte una.

Lista completă, care include și adresele secțiilor de votare, este disponibilă aici.

În 2014 românii din străinătate au avut la dispoziție aproape de trei ori mai puține secții ca acum pentru a vota în cadrul scrutinului prezidențial – 294 vs. 835.               

CITIȚI ȘI:

Tot ce trebuie să știți despre votul în Canada la alegerile prezidențiale din România
Alegeri prezidențiale 2019 | Aproape 80.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la scrutinul din noiembrie
Alegeri europarlamentare 2019 și referendum pentru justiție: Cum au votat românii din Montreal? Rezultate finale