Septembrie înseamnă adesea sfârșitul vacanței, întoarcerea la serviciu și începerea școlilor. Din fericire, Montrealul încă vibrează în ritmul festivalurilor, evenimentelor și expozițiilor care mențin viu spiritul vacanțelor.

Iată o succintă listă cu lucruri de văzut și de făcut în luna septembrie la Montreal.

Festivalul Sheriff

FOTO: Productions FGM.

În perioada 19-22 septembrie, Vechiul Port se transformă într-un Vest Sălbatic modern grație acestui festival, aflat la prima sa ediție, care oferă o experiență culinară texană autentică, concerte de muzică country, jocuri gonflabile pentru întreaga familie, dans în linie, o varietate de activități tematice și, bineînțeles, un rodeo mecanic.

Găsiți programul complet și bilete la: www.festivalsherif.com.

POP Montréal

Acest festival internațional de muzică pop va face orașul să vibreze în perioada 25-29 septembrie. Festivalul se desfășoară pe o multitudine de scene, de la săli clasice, la baruri intime, biserici, acoperișul de la Rialto sau în aer liber, la intersecția străzilor de Gaspé cu Bernard.

În program: muzică, conferințe, ateliere, expoziții de arte vizuale, filme și activități pentru întreaga familie. O parte dintre acestea sunt gratuite – pentru a afla care, consultați programul festivalului, la www.popmontreal.com.

Ca la fiecare ediție, și la aceasta – a 23-a – artiștii prezenți sunt atât emergenți, cât și consacrați.

Defileu de modă

Pe 21 septembrie, în cadrul Săptămânii Modei de la Montreal, la 377 Av. Laurier Ouest, va avea loc o prezentare de modă feminină semnată de Manik Fashion, cu mărci de renume și designeri locali, ale căror buticuri dau culoare acestei străzi montrealeze de la poalele muntelui Mont-Royal. Costul unui bilet în prevânzare este de 40$ și include gustări și băuturi.

Săptămâna Modei de la Montreal, ajunsă la a patra ediție, se va desfășura între 16 și 22 septembrie. Detalii la: www.laurierouest.com și www.semainemodemtl.com.

Artă flamandă la MBAM

FOTO: Accent Montreal.

Musée des beaux-arts de Montréal (MBAM) continuă expoziția Vice, vertu, désir, folie: trois siècles de chefs-d’œuvre flamands (până pe 20 octombrie), organizată de Muzeul de Artă din Denver și Fundația Phoebus din Anvers. Expoziția prezintă capodopere ale unor mari artiști flamanzi precum Hans Memling, Pierre Paul Rubens, Anthony Van Dyck, Jacob Jordaens și Michaelina Wautier.

Prin intermediul a aproape 150 de lucrări și obiecte de artă, expoziția explorează tematici ce au fascinat omenirea dintotdeauna și transportă privitorul în Țările de Jos între anii 1400 și 1700, o perioadă marcată de o dezvoltare socială, științifică, economică și artistică extraordinară. Găsiți toate detaliile la www.mbam.qc.ca.

Expoziția Portraits et mode la Muzeul McCord Stewart

FOTO: Muzeul McCord Stewart.

Muzeul McCord pune în evidență talentul unor fotografi quebechezi (originari de aici sau imigranți) în expoziția Portraits et mode – Photographes du Québec au-delà des frontières. Este vorba de o expoziție inedită ce pune în lumină fotografia artistică, editorială și comercială a 17 artiști ce strălucesc pe scena internațională.

Pe lângă fotografii de modă, magnifice, expoziția incorporează și o galerie de portrete iconice, de la Celine Dion, Leonard Cohen, Joni Mitchell, U2, Charlotte Cardin la Nelson Mandela, Zidane, Elisapie, Adele sau Barbie Ferreira.

Portraits et mode durează până pe 6 octombrie. Detalii și bilete la: www.musee-mccord-stewart.ca.

Expo World Press Photo Montréal

FOTO: Accent Montreal.

Tot pe tărâmul fotografiei, până pe 14 octombrie aveți ocazia să descoperiți imaginile câștigătoare ale prestigiosului concurs World Press Photo. Această mare expoziție internațională, organizată din 1955 de către Fundația World Press Photo din Olanda, reprezintă, potrivit The New York Times, „cel mai important eveniment în fotojurnalism”.

În acest an, la concurs au participat 3,851 fotografi din 130 de țări, care au expediat 61,062 de imagini. Printre laureați, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, se află și un quebechez, fotograful documentarist Charles-Frédérick Ouellet. Fotografia sa făcută în timpul incendiilor forestiere care au devastat mai multe regiuni din Quebec în vara anului trecut a fost selectată în categoria Imagini unice din America de Nord și Centrală.

Expo World Press Photo Montréal, aflată la cea de-a 17-a ediție, se desfășoară ca în fiecare an la Marché Bonsecours în Vechiul Montreal (325 rue de la Commune Est). Detalii la www.expo-wppmtl.ca. Biletele se cumpără la ușă.

Descoperiți un sit arheologic de mare importanță

FOTO: Sébastien Roy, Musée Pointe-à-Callière.

Rămânând tot în Vechiul Montreal, între străzile McGill și Saint-Pierre, pe porțiunea din actuala Place D’Youville Ouest, Muzeul Pointe-à-Callière (a cărui clădire a fost concepută de arhitectul Dan Hanganu) prezintă o expoziție în afara zidurilor sale ce dezvăluie un important sit arheologic și istoric, care se află chiar în acel loc, în subteran: cel al pieței Sainte-Anne și al parlamentului provinciei Canada.

În 2017, în perimetrul respectiv, Muzeul Pointe-à-Callière a deschis unul dintre cele mai mari șantiere arheologie din țară. Au fost descoperite aici peste 350,000 de artefacte legate de această clădire emblematică din secolul al XIX-lea, care a găzduit prima piață acoperită din Montreal (1832-1844) și parlamentul provinciei Canada (1844-1849), înainte de a fi distrusă de flăcări în urma unor proteste.

Mergeți așadar deasupra vestigiilor acestei clădiri de arhitectură neoclasică, lungă de peste 100 de metri, care la vremea ei a fost cea mai maiestuoasă din oraș.

Expoziția este gratuită și durează până la sfârșitul lunii octombrie. Puteți citi mai multe la www.pacmusee.qc.ca.

CITIȚI ȘI:

Realitate virtuală: L’horizon de Khéops