Dan Hanganu a fost și va rămâne unul dintre arhitecții contemporani cei mai cunoscuți și premiați ai Quebecului și Canadei. Clădirile ce îi poartă semnătura sunt originale și îndrăznețe, lăsând o amprentă singulară în peisajul arhitectural al Montrealului.

Începând cu anii ’80, Dan Hanganu a conceput mai multe clădiri emblematice pentru Montreal. Printre cele mai importante se numără Muzeul de arheologie şi istorie Pointe-à-Callière, Pavilionul de design de la UQAM, Studioul Cirque du Soleil, Şcoala de Înalte Studii Comerciale din Montreal (HEC) Centrul de arhive din Montreal sau Biblioteca Marc-Favreau.

Dan Hanganu a conceput, de asemenea, mai multe case și ansambluri de locuințe, precum SAX pe l’Île-des-Soeurs, un complex de coproprietăți finalist al Premiului de excelență 2009 al Ordinului arhitecților din Quebec.

De-a lungul strălucitei sale cariere, Dan Hanganu a fost recompensat cu peste 50 de premii și distincții în domeniile arhitecturii, proiectării, cercetării și educației.

„Îmi place ceea ce trece testul timpului, ceea ce transcende veacul”, mărturisea el apropo de universul său cultural într-un interviu din februarie 2016 pentru Radio-Canada. Aceasta este și calitatea creațiilor sale arhitecturale. Contemporane, dar respectând contextul urban și istoric în care sunt amplasate, continuând tradiția modernismului secolului XX, dar impregnate de un stil unic, personal. Clădirile lui Dan Hanganu au calități spațiale deosebite, mărturie a spiritului inventiv al arhitectului, dar mai ales a poziției sale creatoare, rațională și etică, așa cum afirma un alt mare arhitect, Kenneth Frampton: „Tipurile diferite de construcții de mari dimensiuni, orientate către stradă, pe care el le-a propus în orașul Montreal, sunt contribuții inteligente și responsabile la țesutul urban al orașului. Poziția creatoare pe care el și-o asumă e rațională și etică, mai mult decât exagerat estetică sau competitivă, la modul vanitos”.

Repere biografice

Dan Hanganu, unul dintre cei mai de seamă români din Canada și unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți români la nivel internațional, a încetat din viață în data de 5 octombrie 2017, la Montreal, la vârsta de 78 de ani.

Născut în 1939 la Iaşi, Dan Hanganu s-a bucurat de o carieră prolifică, petrecută începând cu 1970 pe tărâm canadian.
A fost profesor la Universitatea McGill şi la Université de Montréal, membru al Ordinului Naţional al provinciei Quebec (2005), Doctor Honoris Causa în arhitectură al Universităţii Laval (2003), al Universităţii Bucureşti (2004) și al Universității din Quebec la Montreal (2015).

În  2008 i-a fost conferită medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură din Canada, cea mai înaltă distincţie acordată în domeniul arhitecturii în această țară.

În 2009 Ordinul arhitecților din Quebec i-a decernat Medalia de Merit pentru contribuţia sa excepţională la dezvoltarea arhitecturii în această provincie, pentru modul inteligent şi responsabil cu care a contribuit, cu amprenta sa singulară, la fasonarea țesutului urban al oraşului.

În 2010 a fost recompensat cu Ordinul Canadei cea mai mare distincție civilă a țării, „pentru contribuţia sa de arhitect recunoscut internaţional şi cea de profesor şi mentor”.

În România a primit Ordinul Steaua României și Ordinul pentru Merit.