Ne apropiem de sfârşitul anului și cum de obicei acest sezon este propice reflecțiilor privind planurile de viitor, vă oferim câteva noi informaţii din domeniul imigrației care vor avea un impact hotărâtor în următorii ani.

Printre cele mai importante măsuri recente adoptate la nivel federal se numără noua CNP – Clasificare națională a profesiilor (Classification Nationale des Professions/ National Occupation Classification), care a intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022. Această clasificare este un instrument de lucru pentru cei din resurse umane, recrutare, imigrație etc. – tot ce privește mâna de lucru în Canada.

Așa cum numele o indică, este vorba de un catalog al tuturor meseriilor din Canada, care descrie  condițiile de respectat (recunoaşterea diplomelor, apartenența la ordinele profesionale), experienţa necesară, responsabilitățile ce trebuie asumate pentru a exersa o anumita profesie etc. Acest catalog este actualizat la fiecare cinci ani. Până acum era utilizat CNP din 2016, iar de acum înainte va fi utilizat CNP 2021.

De data acesta nu a fost doar o actualizare, ci și o schimbare importantă în evaluarea nivelului de competențe al fiecărei meserii. Există tabele care stabilesc corespondențe între CNP 2016 și CNP 2021, dar nu vom intra aici în aceste detalii.

Ceea ce este important de subliniat este trecerea anumitor meserii de la nivelul de competențe C (de exemplu șoferii de camion sau preposé aux bénéficiaires/ beneficiary attendant) la nivelul de competențe B.

De ce este important acest lucru? Deoarece soții celor care au meserii de nivelul de competență C și D nu pot avea un permis de lucru deschis și pot veni doar ca vizitatori. De acum înainte însă, datorită acestor schimbări, vor avea dreptul să aibă un permis de muncă deschis. Cererea poate fi făcută  online și în anumite situații chiar la un punct de intrare în Canada (punct de frontieră).

Acest lucru are un impact și pentru cei care doresc să obțină rezidenta permanentă mai târziu, căci într-o familie vom avea:

● Candidatul principal care a avut un contract de muncă și are un permis de muncă închis (pentru o anumită companie, un anumit post și un anumit salariu) și care automat ar putea cere rezidența permanentă (dacă respectă și alte criterii specifice fiecărui program de imigrație).

● Soțul/ soția care poate obţine un permis de muncă deschis (adică pentru orice companie, poziție, salariu). Acesta va dobândi o experienţă de muncă legală în Canada care îi va deschide calea către programele de imigrație. Dacă ar fi numai vizitator, în grilele de evaluare ar putea utiliza numai studiile și experiența de muncă din afara Canadei, deci nu ar beneficia de un anumit număr de puncte.

Prin urmare, un cuplu ar putea alege care dintre cei doi parteneri ar avea mai multe șanse să obțină rezidența permanentă și deci să fie candidatul principal în demersurile întreprinse în acest scop.

Mai multe informații aici.

Înlesnirea accesului la rezidență permanentă  

La ora actuală, domeniul imigrației este sub mare presiune, deoarece economia canadiană suferă din pricina lipsei de mână de lucru. De aceea, odată cu noua CNP, au fost anunțate măsuri pentru a ușura accesul la rezidență permanentă prin Entrée Express/ Express Entry a persoanelor care sunt deja în Canada și lucrează, iar meseria lor se află pe o listă de 16 profesii. Lista cuprinde, printre altele: administratori de salarii, asistenți dentari, asistenți de farmacie, cosmeticiene, şoferi de camion, şoferi de autobuz, conducători de echipament greu etc.

Fiind vorba de Entrée express, candidaţii trebuie să dovedească că se stabilesc în altă provincie decât Quebec, să pregătească echivalența oficială a diplomelor, să treacă testele de engleză-franceză, să facă dovada timpului lucrat legal în Canada etc.

Menționăm că în afară de Entrée express aceste schimbări vor afecta și candidaţii care cer rezidența permanentă prin Programme des candidats des provinces/ Provincial Nominee Program. Aceștia trebuie să aplice pentru a obține o acceptare din partea provinciei. După ce o obțin, își pot crea un profil pe Entrée express, precizând că au fost deja acceptaţi de o provincie.

Acest proces poate fi și inversat, adică mai întâi crearea profilului pe Entrée express cu menționarea provinciilor unde candidatul vrea să se instaleze. Acesta va fi contactat de una dintre provincii, în măsura în care respectă criteriile lor, va continua demersurile pentru obţinerea acceptării și va reveni în Entrée express pentru obținerea rezidenței permanente.