Se va împlini în curând un an de când măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19 au produs schimbări majore în sistemul canadian de imigrație. Ne referim la aspecte legate de călătorii, dar și de obținerea dreptului de a lucra sau studia în Canada, precum și a rezidenței permanente.    

Canada are mai multe programe federale de imigrație care duc la obținerea rezidenței permanente. În paralel, fiecare provincie are programele sale specifice, menite să ofere soluții unor probleme locale ca lipsa de mână de lucru calificată și schimbările demografice.

CITIȚI ȘI: Cum arată politica de imigrație a Quebecului pentru următorii ani

Un articol din The Globe and Mail publicat recent vorbeşte de o scădere de 46% a imigrației către Canada – cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Potrivit statisticilor, anul trecut au fost primiţi numai 184,370 de noi rezidenți permanenți. Spre comparaţie, în 2019 numărul s-a ridicat la 341,175 de persoane. Ca să recupereze, guvernul federal a recurs la o serie de măsuri etalate pe următorii trei ani, menite să accelereze accesul la rezidența permanentă. Deocamdată, pentru 2021, se are în vedere admiterea a 401,000 de noi rezidenți permanenți. 

În general, cea mai mare parte a nou-veniților se stabilește în Ontario, BC, Quebec și Alberta. Dar și în aceste provincii statisticile demonstrează că noii rezidenți au fost tot mai puțin numeroși, cifrele scăzând cam cu 40% an de an. În această situație, ministerul Imigrației a creat noi oportunităţi pentru obţinerea rezidenței permanente pentru persoanele care sunt deja în Canada: studenți internaționali, lucrători temporari (cei cu contracte de muncă), precum și persoane care au cerut statutul de refugiat.

Un exemplu concret este decizia din 13 februarie 2021 prin care mii de lucrători calificați au fost invitați să rămână permanent în Canada.

Despre ce este vorba? Măsura poate fi calificată drept fără precedent, deoarece au fost invitați să ceară rezidența permanentă aproximativ 27,300 de lucrători străini. Aceștia au deja o experiență de muncă în Canada și un profil în bazinul de candidaturi Entrée express în categoria „experiență canadiană”. Ei au dovedit astfel că sunt integrați în economia canadiană, având cel putin un an de experiență pe piața muncii de aici, și că au plătit impozite în Canada.

Cei care au primit invitația au la dispoziție 90 de zile pentru a trimite o cerere completă.

De menționat faptul că 90% dintre candidați se află deja pe teritoriul Canadei și deci nu sunt supuși restricțiilor de călătorie, nu vor întâmpina dificultăți să caute/obțină documentele necesare sau să treacă verificarea medicală și cea judiciară (cazier), cum este de multe ori cazul celor aflați în afara țării.

Ca să explicăm categoriile de imigrație menționate, reamintim că Entrée express este un bazin de candidaturi din care sunt selecționați lucrătorii calificaţi, în funcție de competențe și de capacitatea de a se integra economic – deci de a lucra și răspunde unei necesități de mână de lucru calificată într-un anumit domeniu. Din Entrée express sunt recrutați candidați pentru trei programe:
● Programul pentru lucrători calificaţi (federal);
● Programul pentru lucrători calificaţi în meserii specializate (federal);
● Categoria celor care au experienţă de muncă în Canada (experiență canadiană).

CITIȚI ȘI: Express Entry și condițiile de admisibilitate

Cei care în 13 februarie au primit invitația de a face o cerere pentru rezidența permanentă fac parte din ultima categorie, care presupune îndeplinirea următoarelor criterii:
● Cunoașterea la nivelul cerut a cel puțin uneia dintre cele două limbi oficiale;
● Cel puțin un an de experiență de muncă calificată, dobândită în cursul ultimilor trei ani anteriori depunerii cererii.

Prin muncă calificată înţelegem posturi de gestiune, posturi de profesioniști și posturi de tehnicieni sau specialişti. Vom reveni într-un număr viitor cu explicaţii asupra acestor profiluri profesionale și asupra celor trei programe menționate. Până atunci, puteți găsi detalii aici.

Este interesant de urmărit noile strategii guvernamentale în materie de imigrație, căci măsurile luate sunt fără precedent. Ele demonstrează eforturile depuse pentru a pregăti etapa post-pandemie, deoarece va fi nevoie de o redresare economică serioasă, iar guvernul canadian recunoaște aportul vital al imigranților calificați.