Iată câteva din cele mai comune mituri despre sănătatea inimii, într-un articol inspirat de GlobalNews.ca.

Bolile de inimă afectează milioane de canadieni. Potrivit Heart and Stroke Foundation of Canada, la nivel național, la fiecare cinci minute o persoană moare din cauza unei afecțiuni cardiace, a unui accident vascular cerebral sau a unei tulburări cognitive vasculare. Este deci foarte important să știm cum să ne protejăm sănătatea inimii, cum să deslușim informațiile științifice, verificate, de cele false, care ne pot face rău. După articolul Trei suplimente ce pot afecta inima, de data aceasta ne oprim asupra a trei mituri, încă foarte prevalente.

Cei care suferă de boli de inimă trebuie să mănânce cât mai puține grăsimi

Afirmația este valabilă pentru grăsimile trans, găsite în special în mâncarea prăjită, de tip fast food, precum și în multe alimente ambalate și procesate. Cantități mici de grăsimi trans naturale pot fi găsite în unele produse lactate, în carnea de vită și miel și în unele uleiuri. Grăsimile trans artificiale sunt un produs secundar al unui proces numit hidrogenare, folosit pentru a transforma uleiurile sănătoase din lichide în solide și a preveni râncezirea lor.

Grăsimile trans nu au niciun beneficiu pentru sănătate și nu există un nivel acceptabil de consum. Prin urmare, Santé Canada a interzis grăsimile trans artificiale, făcând ilegal ca producătorii să adauge uleiuri parțial hidrogenate în alimentele vândute în Canada. Interdicția a fost introdusă treptat și, din septembrie 2020, toate grăsimile trans produse artificial au fost eliminate din lanțul de aprovizionare cu alimente.

Există însă și grăsimi bune pentru sănătate, cum ar fi cele mononesaturate găsite în uleiul de măsline, avocado și nuci – precum migdale, fistic și caju. Aceste grăsimi mononesaturate ajută la îmbunătățirea nivelurilor de colesterol din sânge.

De asemenea, foarte sănătoase sunt și grăsimile polinesaturate, din pește (somon, macrou, sardine), nuci și semințe, în special cele de in. Grăsimile polinesaturate sunt grăsimi esențiale, i.e. ele sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului, însă acesta nu le poate produce. Ele trebuie deci obținute din mâncare. Grăsimile polinesaturate ajută la diminuarea riscului de accident vascular cerebral, îmbunătățesc profilul colesterolului și scad trigliceridele.

Dar grăsimile saturate? O serie de studii recente au pus la îndoială legătura dintre grăsimile saturate și bolile de inimă. O meta-analiză a arătat că nu există suficiente dovezi pentru a concluziona că grăsimile saturate cresc riscul bolilor de inimă, dar că înlocuirea lor cu grăsimi polinesaturate poate reduce acest risc.

Sursele obișnuite de grăsimi saturate includ carnea roșie, laptele integral și lactatele din lapte integral, uleiul de cocos și multe alimente procesate. Este bine ca grăsimile saturate să fie limitate în dietă, iar cele consumate să fie cât mai naturale, ca de exemplu carne, lapte și unt de la vite crescute cu iarbă sau ulei de cocos bio.

Sursele alimentare reprezintă cel mai bun mod de a obține grăsimi sănătoase, însă există și suplimente care pot ajuta. Uleiul de pește conține acizi grași omega-3, care sunt o formă de grăsimi polinesaturate. Suplimentele cu ulei de pește pot ajuta la scăderea trigliceridelor, dar luați-le numai după ce discutați cu medicul dvs.

Bolile de inimă sunt specifice bărbaților

Potrivit Heart and Stroke Foundation, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale omoară în Canada de peste șapte ori mai multe femei decât cancerul de sân. După menopauză, riscul femeilor de a dezvolta boli cardiace crește, deoarece ele nu mai au aceeaşi cantitate de estrogen și deci nu mai beneficiază de efectul său protector.

Această schimbare hormonală poate duce la sporirea factorilor de risc pentru bolile cardiace la femei, ca o mai mare depunere de grăsime în regiunea abdominală, creșterea colesterolului rău (LDL) și scăderea celui bun (HDL) și creșterea tensiunii arteriale.

Coenzima Q10 ar putea ajuta în unele cazuri, contribuind la reducerea tensiunii. Acest antioxidant este un nutrient foarte important pentru mușchiul inimii. Găsim coenzima Q10 în special în organe (ficat, inimă și rinichi), în carnea de porc, vită și pui și în peștii grași (păstrăv, hering, macrou și sardine). Se găsește și în legume ca spanac, conopidă și broccoli, în fructe precum portocale și căpșuni, în unele leguminoase (soia, linte și arahide) și în semințele de susan și fistic.

Producția de CoQ10 scade odată cu înaintarea în vârstă și de aceea un supliment s-ar putea dovedi util. CoQ10 vine în două forme diferite – ubiquinol și ubiquinone. Prima se absoarbe mult mai bine și de aceea este recomandat să alegeți un supliment care conține ubiquinol. Oricum, CoQ10 fiind un compus solubil în grăsimi, absorbția sa este lentă și limitată. Luarea suplimentelor CoQ10 în timpul mesei poate ajuta organismul să le absoarbă de până la trei ori mai repede decât dacă le-am lua fără alimente.

Magneziul poate, de asemenea, contribui la o bună funcționare a mușchilor, inclusiv a celui cardiac. Îl găsim în semințe de dovleac, migdale, spanac, în caju, alune, lapte de soia, fasole neagră, endamame, avocado, orez brun etc. Suplimentele de magneziu pot fi o soluție dacă aportul alimentar nu este suficient. Dar, ca și în cazul coenzimei Q10, este important să le luați cu avizul medicului. Acest articol nu poate înlocui opinia medicului care vă cunoaște dosarul și vă tratează.

De bolile de inimă suferă doar bătrânii

Bolile de inimă vă pot afecta oricând. Tendința ca atacurile de cord și în general afecțiunile cardiace să survină la vârste mai puțin înaintate se manifestă deja din plin.

Cei tineri trebuie să adopte de pe acum obiceiuri sănătoase pentru inimă, ca o dietă cu grăsimi sănătoase, fibre, fructe și legume cât mai colorate. Activitatea fizică este și ea extrem de importantă – The Heart and Stroke Foundation recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobică moderată/viguroasă pe săptămână. Iar dacă fumați sau vape, lăsați-vă!

Țineți cont de faptul că obiceiurile sănătoase pe care le dezvoltăm atunci când suntem tineri ne ajută să avem o inimă sănătoase la bătrânețe.

CITIȚI ȘI:

Șapte lucruri pe care le puteți face pentru a preveni un accident vascular cerebral