Sistemul Express Entry este o bază de date ce creează o rezervă de candidaturi cu diferite profiluri profesionale. Acest bazin este sursa mai multor programe federale de imigrație economică.

Primim adeseori telefoane și mesaje prin care ni se solicită informații despre Express Entry. Deoarece programul Arrima din Quebec nu funcționează încă din plin, ne vom opri asupra acestei alternative pentru obținerea rezidenței canadiene.

CITIȚI ȘI: Programul ARRIMA: Ce este și cum funcționează

De obicei, întrebările vin din partea unor posibili imigranți, entuziaști și nu prea informați, care spun „îmi place în Canada și vreau să vin cu Express Entry, că merge repede.” Numai că nu merge chiar așa de repede – există mai multe etape ce trebuie parcurse pentru pregătirea unei aplicații. Mulți își pot ameliora șansele odată ce înțeleg ce înseamnă Express Entry.

Sistemul Express Entry este o bază de date ce creează o rezervă de candidaturi cu diferite profiluri profesionale. Acest bazin este sursa a trei programe federale de imigrație economică:
● Programul federal pentru lucrători calificați;
● Programul federal pentru lucrători cu specializări în meserii calificate;
● Categoria Experiență canadiană.

Dintre candidații Express Entry, provinciile și teritoriile canadiene pot selecta, la rândul lor, profilurile ce corespund cererilor specifice ale pieței de muncă locale (este vorba de programele pentru candidații provinciali – Provincial Nominee Program, PNP). Înregistrarea unui profil Express Entry este prima etapă pentru a putea imigra în Canada ca rezident permanent, însă faptul de a crea acest profil nu este o garanție că o persoană va primi invitația de prezenta o cerere de rezidență permanentă.

CITIȚI ȘI: Un nou program federal oferă imigranților servicii de integrare înainte de sosirea în sol canadian

Express Entry utilizează două grile de evaluare. Prima stabilește dacă persoana care vrea să creeze un profil în Express Entry este admisibilă. A doua grilă este cea care utilizează criteriile din SCG (Sistemul de clasament global) și care va clasa candidatura în bazinul Express Entry, cei mai buni fiind invitați să continue demersurile.

Ce înseamnă a fi admisibil? Evaluările se fac pentru familie (soț, soție), pentru a determina care dintre cei doi obține cele mai multe puncte, devenind candidatul principal. În cazul celui mai general program din cele trei enumerate mai sus, Programul federal pentru lucrători calificați, sunt eligibili cei care obțin minimum 67 de puncte din 100 (punctaj maxim).

În această primă grilă de evaluare sunt luate în considerare: competențele lingvistice (maximum 28 de puncte), diplomele obținute (maximum de 25 de puncte), experiența de muncă (maximum 15 puncte), vârsta (maximum 12 puncte), oferta de lucru validată în Canada (10 puncte), caracteristici ale candidatului (și ale soțului/soției) care facilitează adaptarea în Canada (10 puncte).

Candidații interesați să-și creeze un profil în Express Entry trebuie să pregătească în prealabil documentele necesare: testele de cunoștințe lingvistice și echivalarea oficială a diplomelor obținute (Educational Credential Assessment). Pentru aceasta din urmă, IRCC (Immigration, Refugiés and Citoyenneté Canada) a desemnat cinci organisme canadiene, fiecare cu exigențe diferite în pri-vința procedurii, a costurilor și a termenului de procesare a cererilor. Recomandăm deci să le consultați înainte de a hotărî cu care dintre ele veți lucra. Aceste instituții sunt:
● Comparative Education Service, School of Continuing Studies, University of Toronto
● Service canadien d’évaluation de documents scolaires internationaux
● World Education Services
● International Qualifications Assessment Service
● International Credential Evaluation Service 

În ceea ce privește experiența de muncă, pentru a fi admisibili în Programul pentru lucrători calificați, este foarte importantă cerința de a calcula perioada serviciului la timp plin, adică cel puțin 30 de ore/săptămână, plătit cu salariu legal, în poziții calificate considerate la nivelul 0, A și B din Clasificarea națională a ocupațiilor din Canada (National Occupational Classification – NOC).

CITIȚI ȘI: Noi măsuri menite să protejeze persoanele aflate în situații vulnerabile

Mai sunt și alte detalii, deloc lipsite de importanță, privind tipul de teste lingvistice, definiția factorilor ce intră la capitolul „adaptabilitate”, ce înseamnă ofertă de muncă validată etc. Din aceste motive, asistența unui specialist în imigrație poate fi necesară, căci vor fi evitate greșelile și pierderea de timp. 

În final, în evaluarea la acest nivel, dacă într-un cuplu amândoi soții obțin 67 de puncte sau mai mult, se va studia care dintre cei doi poate obține mai multe puncte în sistemul SCG pentru a maximiza șansele de a primi o invitație pentru a cere rezidența permanentă.

Cei ce obțin mai puțin de 67 de puncte nu se vor putea înregistra în Express Entry, însă pot să-și sporească punctajul dacă își vor îmbunătăți cunoștințele de franceză/engleză, dacă mai obțin o diplomă sau dacă reușesc să aibă o oferta de lucru validată în Canada.

După cum am menționat, crearea unui profil în Express Entry este doar prima etapă. Urmează a doua, cea a evaluării scorului posibil în SCG, și decizia dacă Express Entry este calea cea mai nimerită pentru a obține rezidența permanentă – și dacă nu, care ar fi alternativele. Vom reveni cu detalii asupra evaluării în SCG.  

CITIȚI ȘI:

Condițiile pentru a obține cetățenia canadiană
Despre statutul de rezident permanent în Canada și cartea de rezident permanent
Super viza, o alternativă interesantă a procesului de parenare a părinților sau bunicilor