Cetățenii români, inclusiv cei din Canada, care doresc să călătorească în Grecia trebuie să prezinte la granița terestră un certificat de test negativ la infectarea cu COVID-19. Pentru cei care călătoresc cu avionul există obligația de completare, înainte de îmbarcare, a Passenger Locator Form (online).

În continuarea precizărilor transmise privind condițiile de intrare în Republica Elenă prin punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă de la Kulata – Promachonas, odată cu instituirea, la 1 iulie a.c., a noilor reguli aplicabile la intrarea cetățenilor străini în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Potrivit informațiilor comunicate în data de 11 iulie de către autoritățile elene, prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând cu ziua de miercuri, 15 iulie, ora 06.00, (și nu 14 iulie, așa cum comunicaseră inițial), toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligati să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii la intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Totodată, conform informațiilor comunicate public de autoritățile elene pe site-ul menționat anterior, platforma electronică care permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va fi disponibilă până marți, 14 iulie, ora 00.01 pentru intrarea în Grecia pe cale rutieră. Astfel, cetățenii români care au completat deja aceste formulare vor putea intra în Republica Elenă prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, iar cei care nu au formularul completat până la acest moment vor trebui să își reprogrameze călătoria începând cu miercuri, 15 iulie.

Formularele electronice sunt în continuare disponibile pentru intrare pe cale aeriană sau maritimă.

Celelalte puncte de trecere a frontierei pe cale rutieră cu Republica Elenă rămân în continuare închise pentru călătorii neesențiale.

Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Menționăm totuși că Ottawa menține recomandarea de a evita călătoriile neesențiale în afara țării până la noi ordine, guvernul avertizând că nu mai intenționează să organizeze zboruri facilitate pentru repatrierea canadienilor în timpul pandemiei de COVID-19.

În plus, la întoarcerea în Canada, toți cei care se întorc din străinătate vor trebui să respecte o carantină obligatorie de 14 zile, indiferent dacă prezintă sau nu simptome asociate cu COVID-19. Această măsură este în vigoare până pe 31 august. Nerespectarea carantinei atrage după sine, în funcție de caz, o amendă usturătoare de 750,000$ sau o pedeapsă cu închisoarea până la 6 luni. Suma amenzii poate fi majorată la un milion de dolari dacă izolarea este ignorată în mod voluntar provocând infectarea sau decesul altor persoane.

CITIȚI ȘI:

Canada, pe lista țărilor pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină la sosirea în România