Situația legată de pandemia de COVID-19 evoluează foarte rapid. Vă prezentăm, în rezumat, o selecție de articole pe acest subiect, un tur de orizont ce oferă o imagine generală a celor mai recente descoperiri științifice, recomandări, practici clinice și măsuri administrative și politice din diverse țări ale lumii.

Atragem în același timp atenția asupra faptului că toate informațiile privind COVID-19 sunt susceptibile de a suferi actualizări, pe măsură ce cunoştinţele despre această boală și comportamentul virusului se acumulează. Datele de publicare ale articolelor sunt deci foarte importante. Cele incluse în acest survol au fost publicate în săptămâna încheiată în data de 10 iulie.

SUA: O nouă depășire a recordului de noi cazuri de COVID-19, cu peste 66,000 de infectări în 24 de ore

Statele Unite şi-au depăşit din nou recordul de cazuri de coronavirus pentru o singură zi, cu peste 66.000 de noi infectări înregistrate vineri, 10 iulie, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. Florida, unul dintre statele cu cea mai mare creştere, a raportat peste 10.000 de noi cazuri şi 93 de noi decese pentru 24 de ore. Cu toate acestea, staţiunile Disney din acest stat încep să se redeschidă. Casa Albă continuă să minimalizeze gravitatea noilor focare de COVID-19 apărute în diferite state şi insistă, în ciuda dovezilor, că înmulţirea cazurilor se datorează exclusiv creșterii numărului de teste efectuate. Administrația Trump preferă să se concentreze pe rata deceselor, însă numărul acestora, aflat până nu de mult în scădere semnificativă, începe din nou să urce.

Grecia: Un test de depistare pentru COVID-19 propriu și mai ieftin

Cercetătorii din Grecia sunt pe punctul de a lansa un test molecular pentru detectarea COVID-19, care ar putea oferi o alternativă mai ieftină la kiturile provenite din import. Viitorul potenţial test va utiliza probe recoltate prin exudat nazal şi ar putea fi disponibil „în viitorul apropiat”. Mai multe centre de cercetare şi cel puţin două universităţi de stat din Grecia sunt implicate în acest proiect, lansat în februarie. Potrivit cercetătorilor, testul are o rată de precizie de peste 90%.
Numărul cazurilor de COVID-19 în Grecia nu a depășit 4,000, iar cel al deceselor este sub 200. Grecia a luat măsuri prompte pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19 impunând în martie o perioadă de izolare la domiciliu.

Danemarca: Certificate COVID-19 pentru persoanele care călătoresc în străinătate

Danemarca a introdus un aşa-numit certificat COVID-19 pentru a facilita planurile cetăţenilor de a călători în străinătate pe perioada pandemiei. Certificatul digital arată dacă posesorul are un rezultat negativ la testul de depistare pentru COVID-19 (testul PCR – reacţie de polimerizare în lanţ). Unele state solicită un astfel de test pentru a permite intrarea pe teritoriul lor. Certificatul este gratuit și disponibil pentru toate persoanele peste 18 ani care au reședința în Danemarca, iar testul, gratuit și el, trebuie să fi fost efectuat cu cel mult şapte zile în urmă pentru a fi valid. Un document similar va fi disponibil și pentru minori în câteva zile. Danemarca a revenit în mod gradual la viaţa socială după ce în martie şi-a închis frontierele, iar multe instituţii au fost nevoite să-şi sisteze activitatea. Şcolile, restaurantele, teatrele, cinematografele şi magazinele s-au redeschis recent. Danemarca a înregistrat puțin peste 600 decese provocate de COVID-19 şi circa 13.000 de cazuri confirmate de infectare.

Marea Britanie: Cercetătorii au lansat un avertisment privind un potențial val de leziuni cerebrale asociate noului coronavirus

Oamenii de ştiinţă au avertizat asupra unui potenţial val de leziuni cerebrale asociate noului coronavirus după ce dovezi recente sugerează că boala provocată de acesta, COVID-19, poate cauza unele complicaţii neurologice grave, ce includ inflamaţii, psihoze şi delir. COVID-19 este în mare parte o maladie respiratorie care afectează plămânii, însă neurologii şi medicii specialişti în probleme ale creierului susţin că dovezile care apar privind impactul său asupra creierului sunt îngrijorătoare.

CITIȚI ȘI: COVID-19 poate cauza unele complicaţii neurologice grave

Marea Britanie: 8,4 milioane de lire sterline pentru un studiu despre efectele pe termen lung ale COVID-19

Marea Britanie alocă 8,4 milioane de lire sterline pentru un nou studiu care urmează să analizeze efectele pe termen lung ale coronavirusului asupra pacienţilor. 10.000 de persoane vor lua parte la studiu, care este condus de Universitatea din Leicester şi spitalele din oraş. Rezultatele vor fi folosite pentru a dezvolta noi forme de tratament personalizat. Potrivit observaţiilor de până acum, COVID-19 provoacă multe probleme de sănătate la unele dintre persoanele infectate, dincolo de dificultăţile respiratorii imediate, iar faptul că unii pacienţi sunt asimptomatici face ca modul în care acţionează virusul să fie greu de înţeles.

Spania: Atingerea imunității de turmă este „foarte departe”

Un studiu medical de amploare realizat în Spania a constatat că atingerea imunităţii colective la noul coronavirus la nivel naţional este departe de a fi realizată. Imunitatea de turmă este atinsă atunci când o proporţie suficient de mare a populaţiei a fost infectată cu un virus sau cu o bacterie pentru a se stopa răspândirea. Experții au calculat că aproximativ 60% din seroprevalenţă ar putea însemna imunitate de turmă. Or, doar 5% dintre cei peste 61.000 de participanţii la acest studiu au dezvoltat anticorpi care ar putea să lupte cu boala. Totodată, studiul a constatat că aproximativ o treime dintre cei care au contractat virusul au rămas asimptomatici. Nu este clar dacă o persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2, dar care nu a dezvoltat anticorpi ar putea fi reinfectată. Cercetătorii sunt de părere că măsurile de distanţare fizică continuă să fie cea mai bună abordare la actuala pandemie.
Spania a fost una dintre ţările europene puternic afectate de pandemie, cu peste 28.000 de decese şi 250.000 de cazuri.

Croația: Masca devine obligatorie în spațiile publice închise

Lista țărilor care impun obligativitatea purtării unei măști în spațiile închise se mărește, Croația adoptând această măsură începând de luni, 13 iulie. Ea survine în contextul în care numărul de cazuri de coronavirus continuă să crească în această țară, în special în capitala Zagreb și estul țării. În primăvară, Croaţia a limitat cu succes răspândirea COVID-19, până la începutul lunii iunie numărul de noi cazuri scăzând la doar câteva pe zi sau la niciunul. Un nou record a fost însă doborât sâmbătă, 11 iulie, când s-au înregistrat 140 de cazuri în 24 de ore. Masca va deveni obligatorie în magazine, atât pentru clienți cât și pentru angajați, în baruri, restaurante şi alte locuri unde există o apropiere între oameni. Utilizarea măştii de protecţie în transportul public a devenit obligatorie în urmă cu câteva săptămâni.

CITIȚI ȘI: Quebec: Măștile, obligatorii în transportul în comun din data de 13 iulie

Japonia: O simulare realizată cu cel mai rapid supercomputer arată că distanța și creșterea ventilației contribuie la limitarea răspândirii coronavirusului

Modele simulate pe cel mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, sugerează că ferestrele deschise şi limitarea numărului de pasageri în mijloacele de transport în comun pot contribui la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus. Rezultatele acestor simulări au fost anunțate în contextul în care peste 200 de oameni de știință din 32 de țări au publicat pe 6 iulie o scrisoare deschisă în care avertizează asupra posibilităţii de răspândire a virusului pe calea aerului. Potrivit cercetătorilor, există dovezi că particule ale virusului aflate în suspensie pot infecta persoanele care le inhalează. În scrisoarea deschisă, ei au făcut apel la îmbunătăţirea ventilaţiei şi evitarea mediilor aglomerate, în spaţiile închise. Japonia a adoptat astfel de măsuri înaintea altor țări, în urmă cu câteva luni, reușind să controleze pandemia. Numărul deceselor în această țară este de 977, iar cel al cazurilor confirmate de COVID-19 de peste 19,000.

Australia: Cinci milioane de persoane, din nou în izolare la domiciliu

Cinci milioane de persoane se află joi, 9 iulie, în izolare la domiciliu în Melbourne, al doilea oraş ca mărime din Australia, care se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Măsura de izolare este în vigoare timp de șase săptămâni, putând costa până la 1 miliard de dolari australieni (944 de milioane de dolari canadieni) pe săptămână.
Statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, şi-a închis toate frontierele pentru protejarea celorlalte zone din Australia, ţară care până în prezent a reuşit să controleze epidemia de COVID-19. În general, locuitorii par să susţină aceste noi măsuri. Australia, cu o populaţie de 25 de milioane, a înregistrat puţin sub 9.000 de cazuri de coronavirus şi 106 de decese.

Brazilia: Pragul de 70,000 de decese a fost depășit

Brazilia a depăşit pragul de 70.000 de morţi din cauza coronavirusului și peste 1,8 milioane de contaminări – cifre considerate de comunitatea științifică mult subestimate. Brazilia numără 212 milioane de locuitori și înregistrează cel mai mare număr de contaminări şi de decese din lume după Statele Unite. Statul Sao Paulo (sud-est) este de departe cel mai afectat, urmat de Rio de Janeiro (sud-est).

OMS: Investigație asupra originilor noului coronavirus

O echipă de experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se află în China pentru a organiza o investigaţie asupra originilor noului coronavirus. Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei.
Pe de altă parte, OMS a anunțat înființarea unui comitet independent de experţi al cărui obiectiv este acela de a realiza „o evaluare onestă” a felului în care această organizaţie a gestionat criza sanitară. OMS nu va avea niciun rol în cadrul acestui comitet. Un raport interimar va fi furnizat de acest comitet independent la o întrunire anuală a miniştrilor Sănătăţii, ce va avea loc în luna noiembrie.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 3 iulie
COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 26 iunie
COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 19 iunie