Cetățenii români care călătoresc din România în Canada și se deplasează în interiorul României au obligația să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere care să fie prezentată la solicitarea autorității de control, informează Ambasada României în Canada.

Art. 4 al OM nr. 3/2020 stabilește că declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. În cazul în care deplasarea internă se face către aeroport în vederea îmbarcării către Canada, la motivul deplasării se va menționa călătoria în Canada.

Potrivit măsurilor adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19, companiile aeriene au responsabilitatea de a permite sau nu îmbarcarea unei persoane în locul de plecare. Astfel, toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face un triaj la îmbarcare, în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal.

Sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți care nu prezintă simptome de COVID-19, la care se adaugă anumite excepții bine precizate.

Începând din data de 20 aprilie, guvernul canadian a decis ca purtarea măștilor de protecție non-medicale să fie obligatorie pentru toți cei care călătoresc cu avionul. Măsura se aplică în următoarele situații: la punctele de verificare din aeroporturile canadiene, unde lucrătorii nu pot păstra distanța de 2 m între ei și călători; în orice situație în care pasagerii nu se pot distanța de alte persoane sau când angajații companiei aeriene o cer; atunci când li se cere acest lucru de către autoritățile de sănătate publică.

În momentul îmbarcării, pentru a-și putea continua călătoria, toți pasagerii care vin sau pleacă din Canada sunt obligați să arate că au o mască non-medicală sau posibilitatea de a-și acoperi gura și nasul. Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice).

Toți călătorii care sosesc din străinătate sunt obligați să se izoleze timp de 14 zile. Cei care nu au un plan credibil de carantină vor fi plasați în izolare obligatorie, timp de 14, zile într-un hotel. Nerespectarea carantinei poate duce la amenzi considerabile, la 6 luni de închisoare sau interdicția de a intra în Canada pentru un an.

Informații suplimentare: Aviation measures in response to COVID-19, Coronavirus disease (COVID-19): Travel restrictions, exemptions and advice și COVID-19 measures, updates, and guidance issued by Transport Canada.

Informații privind deplasările în Europa și cursele transatlantice disponibile citiți: Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România – Actualizare.