Guvernul provincial a decis astăzi amânarea redeschiderii magazinelor, școlilor primare și grădinițelor din regiunea Montrealului datorită faptului că sistemul medical de aici nu ar putea face față unei creșteri a cazurilor de COVID-19.

Redeschiderea este acum prevăzută acum pentru data de 25 mai, însă nici aceasta nu este „turnată în piatră”. Ea va fi menținută „dacă și numai dacă situația se îmbunătățește”, a precizat primul ministru Legault.

Problema nu este numărul paturilor de spital disponibile, care se ridică la aproape 1,000 la ora actuală în zona Montrealului, ci penuria de mână de lucru din sistemul de sănătate. 11,600 de lucrători din acest domeniu sunt absenți, potrivit premierului, cu 400 mai mulți decât la începutul săptămânii. Din cei care continuă să lucreze, aproape jumătate sunt la timp parțial.

Prime oferite de guvernul provincial

Pentru a încuraja lucrătorii din domeniul sănătății să se întoarcă la serviciu și să contribuie la efortul de combatere a pandemiei, guvernul a anunțat o serie de măsuri incitative. Astfel, cei care lucrează cu normă întreagă timp de o lună cu pacienți atinși de COVID-19 vor primi o primă lunară care depășește 1,000$.

O altă primă de 2,000$ va fi acordată lucrătorilor din provincie care acceptă să se transfere în regiunea Montrealului.

Toți cei care lucrează în centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD) publice și private, vor putea beneficia de aceste bonusuri.

Costul acestor prime se ridică la 70 de milioane de dolari pe lună, potrivit președintelui Consiliului Trezoreriei, Christian Dubé.

Ele se adaugă primelor de 4% și 8% oferite de guvernul provincial lucrătorilor din domeniul sănătății încă de la începutul pandemiei.

Acord federal-provincial pentru ca lucrătorii esențiali să fie mai bine remunerați

Tot astăzi, primul ministru Trudeau a anunțat că Ottawa va aloca 3 miliarde de dolari pentru ca lucrătorii considerați esențiali care au venituri mici să beneficieze de o majorare a salariilor, în virtutea unui acord federal-provincial de 4 miliarde de dolari. Investiția guvernului federal reprezintă deci 75% din costul acestei inițiative; restul de 25% – un miliard de dolari – va fi suportat de provincii, cărora le revine sarcina de a determina lucrătorii ce vor beneficia de o astfel de majorare. Durata acordului nu a fost precizată.

Pe lângă Quebec, și Ontario și British-Columbia au anunțat creșteri salariale pentru lucrătorii esențiali. Prin urmare, Ottawa va reduce din povara ce apasă pe finanțele publice provinciale.

Situația COVID-19 în Quebec

● 35,238 cazuri confirmate; 1 966 sub investigație
● 2,631 decese
● 1,836 persoane spitalizate, dintre care 224 la terapie intensivă
● 8,673 persoane însănătoșite

Potrivit INSPQ, 91.2% din decese s-au înregistrat la persoane peste 70 de ani.

CITIȚI ȘI:

Redeschiderea magazinelor, amânată pentru o săptămână la Montreal
Un nou studiu privind cazurile de COVID-19 la copii
1,350 de soldați canadieni se vor afla în centrele de îngrijiri de lungă durată din Quebec