Rata șomajului a crescut în Canada de la 7,8% în martie la 13% în aprilie. Quebec este cea mai afectată provincie.
Potrivit datelor de la Statistique Canada, epidemia de coronavirus a condus la pierderea a 2 milioane de locuri de muncă în luna aprilie, făcând ca rata șomajul să crească cu 5,2% față de cea înregistrată în martie. În total, un ultimele două luni, numărul locurilor de muncă pierdute se ridică la 3 milioane, iar rata șomajului la 13%.
De când astfel de date au început să fie publicate (1976), doar șomajul din decembrie 1982, de 13,1%, se compară cu cifra de acum.
Statistique Canada atrage însă atenția că în realitate rata șomajului ar fi de 17,8%, dacă datele ar fi ajustate pentru a ține cont de toți cei care nu au fost luați în calcul ca șomeri pe motiv de COVID-19. Instituția precizează că 1.1 milioane de canadieni au fost considerați inactivi, nu șomeri, datorită contextului actual. Aceste persoane au lucrat recent (martie sau aprilie), vor să lucreze dar nu au căutat de muncă din cauza închiderii temporare a mai multor businessuri și deci a posibilităților limitate de a găsi de lucru.
Statistique Canada notează că peste 7 milioane de canadieni au cerut prestația canadiană de urgență, dar că acest program de sprijin financiar nu este doar pentru cei care și-au pierdut locul de muncă ci și pentru cei nevoiți să stea acasă datorită pandemiei.
Quebecul, lovit mai dur ca alte provincii
În Quebec, rata șomajului în aprilie s-a situat la 17,0%, un nivel ne mai întâlnit din 1976. Quebecul se situează astfel înaintea tuturor celorlalte provincii, chiar și a Albertei care are un șomaj de 13,4%. În Newfoundland și Labrador acesta este 16%, iar în New Brunswick 13,2%. Insula Prințului Eduard (10,8%) este provincia care are cele mai bune performanțe, înaintea de Ontario și Saskatchewan (11,3%), Manitoba (11,4%), British Columbia (11,5%) și Nova Scotia (12%).
De asemenea, pentru a doua lună consecutivă rata de ocupare a forței de muncă a scăzut în toate provinciile, Quebecul înregistrând cea mai mare scădere (-18,7% sau -821,000).
La Montreal, rata șomajului s-a situat la 18,2% în aprilie, o creștere substanțială, de 13,4%, față de februarie. Ocuparea forței de muncă a scăzut cu 18%, mai mult decât la Vancouver (-17,4%) sau Toronto (-15,2%).
Ottawa extinde subvenția salarială de urgență
Subvenția salarială de 75% instituită de Ottawa pentru a combate impactul economic al epidemiei COVID-19 se va prelungi și după luna iunie, a anunțat vineri Justin Trudeau. Data până când va funcționa acest program nu a fost încă precizată.
Până în prezent, 2 milioane de lucrători pot beneficia de această subvenție de 75% din salariu, acordată de guvernul federal, până la un maxim de 58,700 $ sau 846$ pe săptămână. Programul este disponibil atât pentru companii cât și pentru organisme fără scop lucrativ și de binefacere a căror venituri s-au diminuat cu 15% în martie sau 30% în aprilie.
71 de miliarde de dolari au fost alocați pentru acest program, a cărui durată inițială a fost stabilită până pe 15 iunie 2020.