Am remarcat în ultimele luni efortul diferitelor instanțe guvernamentale de a găsi soluții la diverse situații problematice create de pandemie: dificultatea de a călători, de a părăsi Canada în cazul vizitatorilor, penuria de mână de lucru din domeniul sănătății, acordarea permiselor de lucru pentru studenți, acordarea permiselor de lucru sau accesul la cursurile de franceză pentru vizitatori etc.

În Quebec, printre cele mai interesante măsuri se remarcă introducerea unui Permis de travail ouvert transitoire (PTOT) destinat lucrătorilor temporari care au depus o cerere de rezidență permanentă în categoria lucrătorilor calificați.

În mod normal, aceștia au un permis de muncă închis, adică pentru o anumită companie, până la obținerea rezidenței. Noul permis de muncă tranzitoriu deschis le permite candidaților să aibă mai multă libertate pe piața de muncă și să-și aleagă condițiile de lucru și salariul. Este, așadar, o măsură favorabilă candidaților. Există, desigur, anumite condiții, dar important este efortul de a asigura viitorilor canadieni posibilitatea de a negocia condiții rezonabile de lucru.

Quebecul a negociat cu Ottawa și alte măsuri menite să susțină dezvoltarea economică a provinciei. Astfel, guvernul federal a acceptat unele modificări în programul destinat lucrătorilor străini temporari (Programme des travailleurs étrangers temporaires – PTET), printre care menționăm mărirea de la 10% la 20% a numărului de TET (travailleur étranger temporaire) angajați într-o companie la același loc de muncă, pe ceea ce se consideră volet à bas salaire, adică un salariul mai mic decât salariul provincial orar mediu (care în Quebec este de 23.08$).

De asemenea, lista profesiilor admisibile pentru un tratament simplificat va fi îmbogățită cu mai multe meserii dintre cele considerate mai puțin specializate. Acest lucru va permite companiilor quebecheze să poată recruta și aduce mai repede lucrători temporari care să le asigure activitatea economică.

CITIȚI ȘI:

Imigrație în Quebec: Trei noi programe-pilot