În acest articol vom vedea ce plante medicinale putem utiliza pentru inflamația cronică și cea acută. Explicații despre cele două tipuri de inflamație, cum le diferențiem, care sunt cauzele principale, de ce este periculoasă inflamația cronică și câteva metode de gestionare a acesteia găsiți în articolul „Când inflamația acută se transformă în inflamație cronică”.
Orice organ sau țesut din corp, intern sau extern, se poate inflama. Metodele tradiționale ale medicinei alternative pentru calmarea inflamației sunt poziționarea corectă a zonei afectate (punerea unei atele dacă este necesar), aplicarea de cald și/sau rece, administrarea de analgezice, alături de suplimente nutriționale și multă odihnă.
Inflamația acută: ameliorăm, dar nu blocăm
Este important să intervenim? Pe cât posibil, este mai bine să nu intervenim. Uneori este însă necesar să o facem, dacă durerea este de așa natură încât nu o putem tolera – spre exemplu atunci când nu putem dormi din cauza disconfortului. În contextul în care ameliorăm, dar nu blocăm, plantele medicinale pot fi foarte utile, deoarece tind să echilibreze fără să blocheze.
În cazul leziunilor pielii sau ale mucoaselor, vom folosi plante bogate în taninuri, care vor relaxa puțin zona, vor calma umflăturile, durerea și inflamația. Din plantele utile în extern sub formă de cataplasme și extracte oleice menționăm: sunătoarea, menta, salvia, aloe, arnica, artemisia, ardeiul iute, mesteacănul, semințele de muștar, mugurii de plop, coada șoricelului, ghimbir, rozmarin. Uleiuri esențiale: mentă piperată, lavandă, camfor, gaultheria, cuișoare.
În unele cazuri trebuie să recurgem și la preparate antiinflamatoare care au o acțiune sistemică, adică sunt administrate intern sub formă de infuzii, decocturi, tincturi sau alte extracte lichide, capsule etc. Efectul modulator se va răspândi în tot corpul și ne va ajuta să facem față mai bine. Cele mai cunoscute plante utile în această situație sunt: scoarța de salcie, ghimbirul, boswellia, coada șoricelului, salvia etc. Dozate bine și luate frecvent atunci când există o problemă acută, plantele medicinale pot da rezultate foarte bune.
În cazul inflamațiilor acute din mediul intestinal, anumite plante medicinale vor scădea intensitatea diareei: scoarța de ulm, psyllium, menta, cimbrul, oregano, melissa, busuiocul etc. Dacă inflamațiile sunt acompaniate de crampe ce provoacă durere, vom adăuga plante care au proprietăți antispasmodice, ca mușețel sau coada șoricelului, care acționează asupra mușchilor digestivi sau a uterului.
Dacă vorbim despre mediul vaginal, plante medicinale ca frunzele de zmeur, aloe, coada șoricelului, crețișoara, scoarța de stejar, agrimonia, pătlagina etc. încetinesc fluxul și calmează arsurile. Plantele pot fi aplicate sub formă de băi locale și vor fi acompaniate de ovule și/sau creme cu acțiune antiinflamatorie și antibacteriană.
Inflamația cronică
Inflamația cronică este foarte silențioasă, la început ne aflăm în mod constant „puțin inflamați”. Această inflamație se instalează întotdeauna pe un teren propice și anume în zonele mai sensibile din corp, care pe parcursul timpului și-au pierdut din caracteristici. Când suntem tineri, putem petrece ani de zile cu acest tip de inflamație fără a avea semne. Dar când ajungem la o anumită vârstă, ea începe să se facă simțită – poate fi o mică durere la nivelul articulațiilor mâinilor dimineața la trezire, se poate exprima prin probleme ale pielii, probleme digestive sau migrene. Poate fi, de asemenea, o inflamație a gingiilor, a membranelor mucoase respiratorii, constant iritate datorită unui component alergic necunoscut, sau o intoleranță alimentară.
Ce plante antiinflamatoare putem folosi pentru inflamația cronică?
Rădăcina mea preferată rămâne turmericul sub formă de capsule sau pudră adăugată în sucuri și în alimentație. Ghimbirul este și el foarte util, alături de rozmarin. De asemenea și crețușca, frunzele de cassis și spilcuța.
Cum vom consuma aceste plante? Timp de o săptămână și apoi vom renunța? Nu, ne aflăm în inflamație cronică, deci le vom consuma pe termen lung, mai ales când suferim de o boală degenerativă cronică.
Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.