Primărița arondismentului Côte-des-Neiges–Notre-Dame-de-Grâce (CDN-NDG), Sue Montgomery, este de părere că Poliția din Montreal trebuie să înceapă să poarte camere video corporale.  

În timpul unei ședințe de arondisment, Sue Montgomery și consilierul municipal și lider al opoziției, Lionel Perez, au depus o moțiune în acest sens, informează CTV News. Consilierul municipal independent Marvin Rotrand a secondat-o. Moțiunea a fost adoptată în unanimitate de Consiliul arondismentului, care speră că acest vot va trimite un semnal puternic către administrația centrală a Montrealului.

Introducerea acestei moțiuni survine pe fondul manifestațiilor de protest împotriva discriminărilor rasiale care zguduie în acest moment SUA, după ce în data de 25 mai, în Minneapolis (Minnesota), George Floyd, un bărbat de culoare neînarmat, care nu a rezistat în niciun fel arestării, a murit în urma faptului că un polițist alb i-a strivit gâtul cu genunchiul timp de 8 minute și 46 de secunde. Arestarea lui Floyd a survenit după ce acesta a fost acuzat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari într-un magazin. Polițistul, care se numește Derek Chauvin, a fost ulterior plasat în detenție și acuzat de omor.

Uciderea lui George Floyd a trimis o undă de șoc în întreaga lume. Manifestații antirasiste și împotriva brutalității poliției au avut loc în multe orașe mari ale lumii, inclusiv în Canada, la Toronto, Vancouver și Montreal.

Ideea ca polițiștii să aibă tot timpul asupra lor camere video a fost deja explorată de Primăria Montrealului, însă anul trecut, în urma unui proiect-pilot, administrația Plante (Projet Montreal) a decis că acest lucru este ineficient și prea costisitor.

Primărița CDN-NDG a amintit câteva episoade de brutalitate a poliției: uciderea, acum mai bine de 30 de ani, a adolescentului de culoare, neînarmat, Anthony Griffin, un rezident al cartierului NDG. La procesul care a urmat, ofițerii de poliție implicați în respectiva intervenție au fost achitați. Sue Montgomery a amintit și de cazul recent al lui Nicholas Gibbs, un bărbat de culoare de 23 de ani, împușcat și omorât de poliția din Montreal în august 2018.

În toamna anului trecut, un studiu solicitat cu doi ani mai înainte de către administrația Coderre a revelat o discriminare sistemică în rândul membrilor SPVM împotriva populației de culoare și indigene și a minorității arabe. Astfel, polițiștii montrealezi sunt între patru și cinci ori mai înclinați să oprească o persoană de culoare, arabă sau indigenă pentru „controale stradale de rutină” decât una albă.