După 14 săptămâni în care porțile muzeului de istorie și arheologie Pointe-à-Callière au fost închise datorită pandemiei de coronavirus, publicul va avea din nou acces la majoritatea expozițiilor sale permanente, precum și la două foarte interesante expoziții temporare, începând din data de 25 iunie.

Cele două expoziții temporare găzduite de muzeul Pointe-à-Callière sunt Les Incas… c’est le Pérou!, care va dura până pe 4 octombrie, și Dans la Chambre des merveilles, care va putea fi vizitată până pe 10 ianuarie 2021.

Pe perioada estivală, muzeul va fi deschis de marți până duminică, între orele 11:00-17:00, iar pentru redeschiderea din 25 iunie sunt oferite reduceri de până la 15% pentru biletele destinate adulților și cele familiale.

La exteriorul muzeului, Place D’Youville, între strada Saint-François-Xavier și Place Royale Ouest, și Place Royale, între strada de la Capitale și Place d’Youville, este acum un spațiu pietonal. În interiorul muzeului, un număr limitat de vizitatori va avea acces în același timp, pentru a permite respectarea măsurilor de distanțare fizică.

Personalul muzeului care va intra în contact cu vizitatorii va purta măști. Pentru a limita contactele, aceștia sunt rugați să-și achiziționeze biletele online, în ziua în care își preconizează vizita la muzeu. Mai multe detalii despre măsurile implementate pentru redeschidere muzeului: https://bit.ly/guidevisiteursPAC

Expoziția Les Incas… c’est le Pérou! FOTO: Curtoazie Musée Pointe-à-Callière.

Expoziția Les Incas… c’est le Pérou! propune publicului aproape 300 de obiecte, precum piese de orfevrărie, ornamente și bijuterii, vaze, măști funerare și obiecte rituale, articole vestimentare și accesorii de o frumusețe impresionantă, creații magnifice din pene și textile. Reamintim că ornamentele confecționate din material textil sau pene erau cele mai prețioase în lumea inca, mai prețioase chiar decât aurul și, serveau și ca ofrande pentru zei. Motivele lor indicau rangul social al persoanei care le purta. Expoziția include proiecții video care contribuie la o experiență imersivă deosebită.  

Expoziția Dans la Chambre des merveilles. FOTO: Curtoazie Musée Pointe-à-Callière, credit Caroline Bergeron.

Expoziția Dans la Chambre des merveilles invită publicul în universul misterios și singular al dulapurilor de curiozități. Un adevărat tribut adus frumuseții și ciudățeniei acestei lumii, expoziția oferă o călătorie în jurul Pământului prin intermediul a peste 1.000 de obiecte rare, adesea exotice și uneori insolite. Dans la Chambre des merveilles reunește obiecte din colecțiile de la Musée des Confluences din Lyon, Franța, precum și sute de obiecte din colecțiile mai multor instituții muzeale din Quebec și din Canada și a unor colecționari privați.

Muzeul Pointe-à-Callière este situat la 350 Place Royale, Montreal, H2Y 3Y5.

CITIȚI ȘI:

Muzeul de arte plastice din Montreal își redeschide porțile începând cu 6 iunie
Arta în vremea pandemiei: Unde și ce expun câteva din artistele de origine română din Montreal
Arta în vremea pandemiei: Ce evenimente, lecturi și piese muzicale ne propun artiștii români montrealezi
Quebecul investește 400 de milioane de dolari în sectorul cultural