Guvernul provincial a lansat un nou program de pregătire intensivă ca préposé aux bénéficiaires (îngrijitor) pentru a acoperi o nevoie acută de personal pe acest segment în centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD) din Quebec.

Programul durează trei luni, din 15 iunie până pe 15 septembrie, și este remunerat cu 760$ pe săptămână (21$/oră).

Inițiativa este menită să combată penuria de mână de lucru din centrele de îngrijiri de lungă durată, care s-a agravat odată cu izbucnirea pandemiei: aproximativ 10.000 de posturi sunt disponibile în acest moment.

La completarea programului, un préposé va fi angajat cu normă întreagă într-un CHSLD cu un salariu anual de 49,000$, ceea ce înseamnă 26$/oră. Salariile persoanelor care deja lucrează ca préposés aux bénéficiaires în CHSLD-uri, la timp plin, vor fi majorate pentru a ajunge la suma de 49,000$/an.

Cei care doresc să se înscrie o pot face accesând acest site web.

Refugiații nu pot participa la acest program, însă cei care lucrează deja în CHSLD-uri vor putea primi statutul de imigrant, ca recunoaștere a serviciilor lor.

Misiunea militarilor canadieni în centrele de îngrijiri de lungă durată din Quebec (Opération Laser) ar trebui să se încheie în data de 12 iunie. Premierul Legault a solicitat guvernului federal ca soldații să poată rămâne până la jumătatea lunii septembrie, când noii préposés aux bénéficiaires vor termina programul de pregătire în acest domeniu.

Ministrul Apărării, Harjit Sajjan, a declarat însă într-un interviu pentru CBC că cererea lui François Legault de a prelungi misiunea până la 15 septembrie este „nesustenabilă”, că militarii nu mai pot lucra încă patru luni șapte zile din șapte, 12 ore pe zi, în centrele de îngrijiri de lungă durată.

Un răspuns formal de la Ottawa este așteptat în această privință.

CITIȚI ȘI:

Raportul armatei evidențiază problemele din centrele de îngrijiri de lungă durată din Quebec
1,350 de soldați canadieni se vor afla în centrele de îngrijiri de lungă durată din Quebec
Quebec: Drama din rezidențele pentru bătrâni: Morți de foame și de sete
Quebec: Situația din rezidențele pentru persoane în vârstă, o urgență națională