Partidul de guvernământ, CAQ, scade în sondaje, însă continuă să mențină un avans confortabil în fața liberalilor. QS și PCQ cresc în intențiile de vot, iar Legault rămâne în ochii populației omul cel mai potrivit pentru a conduce Quebecul.

La jumătatea lunii ianuarie, un sondaj Recherche Mainstreet a arătat un declin al Coaliției Avenir Quebec (CAQ) în intențiile de vot ale populației. Aceasta s-ar situa la 38%, o scădere de zece procente față de precedentul sondaj Recherche Mainstreet condus în februarie 2021. CAQ menține însă un avans confortabil în fața liberalilor, de 18%, principala formațiune politică din opoziție.

Gestionarea valul Omicron are de-a face cu această scădere a CAQ – sondajul a arătat că restricția de circulație impusă în ultima zi anului trecut (care a fost ridicată pe 17 ianuarie) a fost o măsură impopulară în rândul quebechezilor, 52% dezaprobând-o. La aceasta se adaugă și celelalte măsuri severe luate pe fondul creșterii exponențiale a cazurilor de Covid, precum închiderea restaurantelor, a barurilor și sălilor de spectacole și interzicerea întrunirilor private. Toate acestea au avut în mod cert un efect asupra intențiilor de vot.

Dacă Partidul liberal (PLQ) și Partidul québecois (PQ) se mențin în media observată în ultimele 12 luni, cu 20% și respectiv 10% din intențiile de vot, Quebéc solidaire (QS) și Partidul conservator din Quebec (PCQ) sunt în creștere. QS pare să profite cel mai mult de scăderea popularității Coaliției, întrunind, potrivit aceluiaşi sondaj de opinie, 19% din intențiile de vot – o creștere importantă, considerând că în ultimul an QS s-a situat, în medie, între 12% și 14%.

Și CPQ beneficiază de contextul actual, atrăgând în special segmentul de populație antivaccin și cei nemulțumiți de măsurile luate în timpul pandemiei. 13% dintre respondenții sondajului Recherche Mainstreet sunt favorabili acestei formațiuni politice, ei fiind concentrați în special în regiunea orașului Quebec – un procentaj de urmărit, ținând cont că în toamna anului trecut conservatorii quebechezi se situau în sondaje undeva între 5 și 11%.

Vedem deci că deși se conturează noi tendințe în politica provincială și mai mulți quebechezi au acum o opinie critică vizavi de felul în care guvernul gestionează pandemia, acest lucru pare să nu afecteze încă șansele CAQ în perspectiva alegerilor din această toamnă.

Acest peisaj politic al Quebecului este confirmat și de alte două sondaje de opinie recent date publicității (luna ianuarie). Primul, condus de firma Léger (La politique au Québec), indică un sprijin de 42% pentru CAQ la nivel național – o scădere de 4 și respectiv 5 puncte față de sondajele Léger conduse în noiembrie și septembrie 2021. Cel de-al doilea, al Institutului Angus Reid (Spotlight on Provincial Politics), plasează CAQ la 37%, la același nivel ca în precedentul lor sondaj efectuat în octombrie anul trecut.

În ambele sondaje, liberalii sunt pe locul doi, la un slab (dar stabil în ultimele luni) scor de 20% în intențiile de vot.

Cifrele diferă însă în ceea ce privește QS: Léger raportează 14%, iar Angus Reid 16%, mai puțin deci decât Recherche Mainstreet. În medie însă, am putea spune că QS se menține cam la același nivel atins la alegerile din 2018, când a obținut 16,1% din voturi.

Pentru CPQ, Léger indică un sprijin popular de 11%, iar Angus Reid de 9% – din nou, mai puțin decât Recherche Mainstreet. Conservatorii sunt însă cei care au potențialul să ia cel mai mult din voturile Coaliției, în special în circumscripțiile situate în regiunea Capitalei, unde CAQ a dominat în 2018 și unde acum conservatorii par cel mai bine implantați.

Declinul Partidului québécois este incontestabil: Léger a măsurat 11% din intențiile de vot în favoarea PQ, iar Angus Reid 12%. Reamintesc că în 2018 acest partid a obținut 17,06% din voturi și cea mai usturătoare înfrângere din istoria sa. Acum sunt și mai jos în sondaje, Québec solidaire (pe filonul suveranității și al orientării de stânga) și CAQ (pe filonul mai conservator) fiind formațiunile politice care profită cel mai mult de pe urma prăbușirii PQ.               

Considerând rezultatele acestor trei sondaje, analistul Philippe J. Fournier arată în Qc125 că dacă s-ar ține alegeri acum, CAQ ar câștiga o medie de 94 de locuri în Parlament, cu 20 mai multe decât acum patru ani. Analistul menționează că aceste câștiguri potențiale ale CAQ survin aproape în totalitate în detrimentul PLQ și PQ. (Qc125 este un model statistic de proiecție electorală în Quebec, bazat pe tendințe electorale, evoluția demografică și sondaje politice; 125 reprezintă numărul de fotolii din Parlamentul Quebecului; Philippe J. Fournier propune un model similar și pentru Canada – 338Canada).

Conform aceluiași model, liberalii – care au o performanță slabă în rândul majorității francofone în ultima vreme – ar obține, în medie, doar 20 de locuri. În 2018, PLQ a câștigat 31.  

Cine ar fi cel mai bun prim-ministru?

Avansul CAQ în sondaje are legătură și cu faptul că François Legault rămâne în continuare liderul de partid cel mai bine văzut de quebechezi. La întrebarea „Lequel des chefs de partis politiques provinciaux suivants ferait le meilleur premier ministre du Québec?” din sondajul Léger, 46% dintre respondenți au spus Legault (cifra urcă la 50% în rândul francofonilor). Pe un îndepărtat loc doi se situează Dominique Anglade, șefa liberalilor, opțiunea a doar 13% dintre respondenți (și 6% dintre francofoni). Gabriel Nadeau-Dubois (QS) obține 10% din voturi, iar Éric Duhaime (PCQ) 9%. Pe ultimul loc, Paul St-Pierre Plamondon (PQ), care este alegerea a doar 3% dintre respondenți.

O situație similară și în sondajul Recherche Mainstreet, unde la întrebarea „Dans l’ensemble, est-ce que vous approuvez ou désapprouvez la performance du premier ministre François Legault depuis 2018?” 57% dintre respondenți au răspuns că da, aprobă performanța primului ministru Legault, contra a 41% care au spus că nu.

Chiar dacă această rată de satisfacție este mai modestă comparativ cu procentajele anterioare obținute de Legault în timpul pandemiei, el rămâne unul dintre cei mai populari premieri canadieni în momentul de față, așa cum o indică un alt sondaj Angus Reid (Premiers’ Performance). François Legault are o cotă de popularitate de 55%, fiind depășit doar de premierul Tim Houston din Nova Scotia (57%).