Guvernul Legault a anunțat o serie de măsuri menite să frâneze creșterea cazurilor de Covid-19 în provincie, dar mai ales a spitalizărilor.

Cazurile de Covid-19 au atins noi recorduri în Quebec în acest sfârșit de an, așa cum se observă și în SUA, Franța și multe alte țări europene. Miercuri, 29 decembrie, au fost înregistrate 14,188 de infectări. Astăzi se așteaptă ca numărul de cazuri să depășească 16,000, fără a ține cont de rezultatele testelor rapide pe care oamenii le fac acasă. În ceea ce privește spitalizările, acestea s-au dublat față de săptămâna trecută. 939 de persoane sunt internate la ora actuală (cu 135 mai multe decât în ziua precedentă), dintre care 136 la terapie intensivă (o creștere de 16).

Quebecul este provincia care se luptă cu cel mai mare număr de cazuri de Covid-19, determinate de varianta Omicron. Ontario, a doua provincie cea mai afectată, a înregistrat 13,087 de îmbolnăviri la aceeași dată (29 decembrie). Cazurile active la 100,000 de locuitori sunt de 1,010 în Quebec comparativ cu 585 în Ontario. Numărul spitalizărilor este similar.

Pentru a face față acestei creșteri fără precedent, premierul Legault a anunțat restricționarea circulației între orele 22:00 și 5:00 începând de mâine, 31 decembrie. „Un gest extrem pentru o situație extremă”, după cum a afirmat el. François Legault nu a precizat data până la care aceste restricții vor fi menținute, însă a promis că atunci când situația din spitale se va ameliora, restricțiile de circulație vor fi primele ridicate.

Între timp, nerespectarea acestei măsuri va atrage o amendă între 1,000$ și 6,000$.

Reamintim că o restricție similară a fost în vigoare anul acesta între 8 ianuarie și 28 mai. Quebec a fost singura provincie canadiană care a impus o astfel de măsură.

Tot de vineri, 31 decembrie, restaurantele vor fi închise, cu excepția serviciilor de livrare și take-out, iar întâlnirile private nu mai sunt permise. O persoană singură poate însă să-și viziteze familia și poate primi vizita unei persoane care îi oferă sprijin și diverse servicii.

Începerea școlilor, anunțată pentru 10 ianuarie, a fost amânată până pe 17 ianuarie. Grădinițele vor rămâne însă deschise, iar serviciile de grădiniță din cadrul școlilor vor fi disponibile doar pentru lucrătorii esențiali.

Pentru următoarele trei duminici, toate magazinele vor fi închise. Excepții: dépanneurs, farmacii și benzinării.  

De asemenea, bisericile și alte lăcașuri de cult se vor închide, cu excepția înmormântărilor, la care pot asista maxim 25 de persoane.

Majoritatea sporturilor interioare sunt suspendate pentru moment, însă nu și cele care pot fi practicate de o singură persoană, în doi sau de ocupanții aceleiași locuințe.

Evenimentele exterioare sunt permise, cu un maxim de 250 de participanți.

Măsurile anunțate astăzi le completează sau le înlocuiesc pe cele din 20 și 22 decembrie.

Sistemul de sănătate, sub o presiune majoră

În ultima săptămână, numărul angajaților absenți din sistemul de sănătate a crescut de la 5,600 la peste 12,000, o cifră similară celei din primăvara anului trecut, în momentul cel mai dificil al pandemiei.

Potrivit primului ministru, riscul de a nu mai putea oferi servicii medicale tuturor celor care se prezintă la spital este foarte mare. Numeroase intervenții chirurgicale au fost deja amânate, spitalele quebecheze aflându-se din acest punct de vedere la nivelul trei din cele patru posibile.

Potrivit celor mai recente previziuni ale Institutului Național de Excelență în Sănătate și Servicii Sociale (INESSS), între 1,600 și 2,100 de paturi de spital ar putea fi ocupate de pacienții cu Covid-19 în următoarele săptămâni, lucru ce ar duce la depășirea nivelului actual de amânare a operațiilor.

Reamintim că varianta Omicron, mult mai contagioasă, este cea dominantă în Quebec (și în Canada). Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt mai puțin eficiente împotriva acestei noi tulpini, însă o a treia doză (Pfizer sau Moderna) sporește considerabil protecția în fața infecției.

Calendarul programărilor pentru doza a treia a vaccinului anti-Covid-19

Calendar actualizat, 6 ianuarie 2021.

Mai multe informații: https://bit.ly/3t3muDC

Noi măsuri posibile pentru cei nevaccinați

La ora actuală, adulții nevaccinați reprezintă 10% din populație și 50% din spitalizări. Cu alte cuvinte, persoanele nevaccinate au un risc de zece ori mai mare să se regăsească pe un pat de spital din cauza Covid-19.

François Legault a amintit posibilitatea extinderii utilizării pașaportului vaccinal pentru ca acesta să fie cerut în mai multe locuri publice și în magazine. Santé publique urmează să-și dea avizul asupra acestei potențiale extinderi.

Pe de altă parte, premierul a exclus posibilitatea ca îngrijirile medicale să fie dispensate în funcție de pașaportul vaccinal. „Acesta nu este genul de societate pe care ni-l dorim în Quebec. Nu ne vom angaja în această direcție”, a declarat el.