Potrivit unui studiu publicat de Monitorul Social, raportul dintre numărul pensionarilor şi cel al persoanelor ocupate din România era în 2016 de 0,64, valoare moderată în raport cu celelalte ţări europene.
Deși la nivel național situația raportului dintre numărul pensionarilor, pe de o parte, și cel al populației ocupate și al salariaților, pe de altă parte, este echilibrată, există diferențe mari între regiuni: București-Ilfov – 0,55 pensionari/salariat, în vreme ce regiunea în Nord-Est raportul este de 1,50 pensionari/salariat.
Atât raportul dintre numărul pensionarilor și cel al populației ocupate, cât și cel dintre pensionari și salariați, s-au deteriorat până în jurul anului 2004. Cauzele imediate au fost în egală măsură scăderea numărului salariaților (și al populației ocupate) și creșterea numărului pensionarilor. După acest moment, situația s-a stabilizat, cu ușoare tendințe pozitive. Este de așteptat ca situația să se deterioreze din nou, îndeosebi peste 10-15 ani, când cohortele mari născute după anul 1967 vor atinge vârsta de pensionare.