Regiunile Montreal, Chaudière-Appalaches și o parte din regiunea Quebec (Capitale-Nationale) vor trece începând cu ora 12 noaptea la un nivel de alertă moderată (portocalie, potrivit sistemului de culori introdus de guvern pentru a urmări evoluția pandemiei în provincie). Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Christian Dubé, într-o conferință de presă. Bas St-Laurent, Estrie, Outaouais, Laval și Montérégie rămân la un nivel de pre-alertă (galben).

Măsurile care caracterizează nivelul portocaliu nu vor fi însă aplicate în totalitate. Astfel, barurile nu își vor înceta activitatea, așa cum este prevăzut în cazul trecerii de la un nivel galben la unul portocaliu. Orele de funcționare vor fi însă restricționate: ora închiderii va fi 12 noaptea, iar alcoolul nu va mai fi servit după ora 11.

CITIȚI ȘI: Quebec: Câteva explicații privind sistemul de culori introdus de guvern pentru a urmări evoluția pandemiei în provincie

Restaurantele nu vor fi nici ele obligate să închidă, însă numărul de persoane așezate la o masă va fi de maxim 6, de la 10 cât era permis până acum. Alcoolul nu va putea fi servit după ora 23:00, ca și în cazul barurilor.

Acelaşi număr maxim de 6 persoane se aplică acum și în cazul reuniunilor private (în locuințe).

În ceea ce privește reuniunile în spații publice interioare (săli închiriate, lăcașuri de cult, căsătorii, BBQ etc.) numărul a scăzut de la 250 la 50 de persoane în toată provincia. În zonele portocalii numărul maxim este de 25 de persoane. Mai multe excepții sunt totuși permise, ca în cazul cinematografelor și a sălilor de spectacole, unde distanțarea fizică este mai ușor de respectat. În aceste spații pot fi admise până la 250 de persoane.

Locuitorii din cele trei regiuni portocalii sunt rugați să-și limiteze întâlnirile și deplasările, mai ales cele interregionale.

Bilanțul pandemiei în Quebec

Autoritățile au anunțat în data de 20 septembrie 462 de noi cazuri de COVID-19 în provincie și 5 decese. Totalul deceselor de la începutul pandemiei se ridică la 5,802. 138 de persoane sunt spitalizate, 31 aflându-se la terapie intensivă.

Cele mai multe cazuri identificate în ultimele 24 de ore sunt la Montreal: 160. Sâmbătă, 23 septembrie, numărul se ridica la 128.

Cele mai recente date privind numărul de teste efectuate (18 septembrie) este de 28,725. Obiectivul Quebecului este de 35,000 de teste pe zi.

De la începutul pandemiei, 67,542 de quebechezi au contractat COVID-19.

Urmăriți evoluția COVID-19 în timp real în Quebec și Canada

CITIȚI ȘI:

Quebec: Amenzi pentru cei care nu vor purta mască în spațiile publice închise
COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 18 septembrie