Sistemul de alertă și intervenție regională (Système d’alertes et d’interventions régionales), implementat de guvernul provincial în data de 8 septembrie, se ajustează în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 identificate în cele 18 regiuni ale Quebecului. El presupune patru culori: verde, galben, portocaliu și roșu. Ce înseamnă fiecare din aceste culori la nivel de acțiuni întreprinse și măsuri ce pot fi luate? Câteva explicații.
Verde
Verdele este nivelul de vigilență. Deși este cel mai de dorit, el se aplică situației în care coronavirusul este încă prezent, și deci „garda nu trebuie lăsată jos”, așa cum a avertizat Directorul național al sănătății publice, dr. Horacio Arruda. Prin urmare, spălarea mâinilor, purtarea unei măști și distanțarea socială rămân esențiale.
Galben
Acesta este nivelul de avertizare timpurie sau pre-alertă. Când o regiune este galbenă înseamnă că în respectiva regiune a fost identificată o transmisie comunitară a virusului. Cu alte cuvinte, există cazuri de contaminare între prieteni și rude și de aceea, când intervine acest nivel de alertă, autoritățile avertizează asupra pericolului de transmisie care există în cazul vizitelor și petrecerilor private. Potrivit ministrului Sănătății, Christian Dubé, în regiunile galbene se efectuează mai multe intervenții ale poliției, mai multe inspecții și un screening direcționat, pentru o depistare mai precisă.
Portocaliu
Acest nivel de alertă este moderat. El implică punerea în aplicare a numeroase măsuri restrictive, de la reducerea numărului de persoane la evenimente publice, la limitarea invitațiilor la întruniri private, cum ar fi nunțile. Numărul persoanelor care se pot întâlni în spații private închise (locuințe) ar scădea de la zece la șase, iar în cazul adunărilor publice de la 250 la 50 de persoane. Barurile s-ar închide, iar restaurantele ar funcționa doar pentru „take-out”.
Roșu
Roșu este culoarea alertei maxime. Acest nivel include „măsuri drastice” pentru a reduce transmiterea virusului, după cum a avertizat ministrul Sănătății. Ele ar fi similare celor luate în primăvară, precum restricții privind călătoriile interregionale și reducerea orelor de activitate în anumite sectoare comerciale sau chiar restricționarea unor activități.
Determinarea nivelului pentru fiecare regiune este revizuită în fiecare săptămână în baza a trei criterii: situația epidemiologică, controlul transmiterii și capacitatea sistemului de sănătate. Ministrul Sănătății a precizat însă că actualizările ar putea avea loc mai frecvent, dacă situația o va impune.