Quebecul și-a păstrat titlul de cea mai taxată provincie canadiană în 2017, potrivit unui raport întocmit de Catedra de Cercetare în domeniul Impozitelor și Finanțelor Publice de la Universitatea din Sherbrooke, citat de Montreal Gazette.

În 2017, povara fiscală din Quebec a reprezentat 37,3% din produsul intern brut (PIB) al provinciei. Quebecul a fost urmat de Nova Scoția, cu 36,2%, în timp ce Ontario s-a situat pe locul trei, cu 34,1%. La polul opus, Saskatchewan a înregistrat cea mai mică povară fiscală, 27,1% din PIB-ul său, potrivit aceluiaşi raport.

În Canada, povara fiscală a fost echivalentă cu 33% din PIB; fără Quebec, ea s-ar situa la 32%.

Povara fiscală a Quebecului este mai mare decât media de 34,2% a OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și media G7 de 35,7%. Dintre țările OCDE, Mexicul a avut cea mai mică povară fiscală, 16,2% din PIB, în timp ce Franța a avut-o pe cea mai mare – 46,2%. În Statele Unite aceasta s-a ridicat la 27,1% din PIB.

În total, anul trecut quebechezii au plătit taxe și impozite în valoare de aproape 156 de miliarde de dolari. 32% din această sumă a mers la federal, 49% la guvernul provincial, iar 10% către guvernele locale. Un procent de 9% a fost plătit planului provincial de pensii.

Pe de altă parte, deși per total povara fiscală în Quebec este ridicată, persoanele cu venituri mici și cei cu copii au, în cele mai multe cazuri, rate de impozitare mult mai mici decât media OCDE.