Iacă-ne într-un an nou. Am reușit să trecem pragul. Cei care am fost norocoși. Pentru că un număr prea mare de a mai fi pomenit și aici, nu au reușit. Acum, la început de 2021, necunoscutele pentru ceea ce ne așteaptă sau ne-o paște, sunt chiar mai multe și mai mari decât la începutul pandemiei.

Vor fi noi mutații ale virusului (pe lângă cele deja întâmplate)? Cât de eficiente vor fi vaccinurile? Cât timp va dura izolarea? Cât de mult ne-om fi schimbat ca obiceiuri atunci când, doamne ajută, om fi ieșit din criza asta nenorocită? Dar oare ne-om schimba? Putem măsura asta chiar acum, în plină pandemie: am devenit oare mai buni sau suntem mai egoiști și mai avari? Ne pasă de necunoscutul oarecare sau suntem grijulii doar cu cei apropiați nouă? Ne preocupă binele în general sau ne preocupă meschinăriile mici, dar apetisante? Și, mai ales, va pleca Trump de bună voie din Casă Albă sau… Multe întrebări, puține răspunsuri. Mai mult ca niciodată, expresia „om trăi, și om vedea” capătă o valoare inestimabilă. 

Gata cu generalitățile. Mai mulți politicieni canadieni, din toate partidele, au revenit acasă din diverse destinații – fie calde, de vacanță, fie triste, din situații de familie nedorite. Justificate sau nu, aceste deplasări s-au întâmplat în același timp în care cei mai mulți dintre noi se feresc să își viziteze local părinții sau prietenii, încearcă să reducă voiajele pentru cumpărăturile strict necesare, încearcă să se autoprotejeze și în același timp să îi protejeze și pe cei din jur.

Respectivii politicieni au fost admonestați de șefii lor, unii chiar au demisionat – vezi ministrul de finanțe din Ontario, Rod Phillips, care a revenit din Caraibe bronzat și odihnit. Asta în vreme ce noi, mujicii, curățam zăpada din fața casei și ne descărcam de vitamina D în fața televizorului.

Ce să fac? Invidia vorbește. Stați sănătoși în casele voastre, purtați masca în exterior, spălați-vă pe mâini și nu vă fie frică de vaccin atunci când vă bate la ușă. Și nu urmați sfaturile nespecialiștilor, de genul „dați-vă cu DDT, să vedeți ce bine e”.

CITIȚI ȘI:

Reflecții canadeze | Ei
Reflecții canadeze | …poate dăuna grav sănătăţii
Reflecții canadeze | La stânga de dreapta