Prim-ministrul Legault a anunțat astăzi o remaniere guvernamentală majoră, cu schimbări notabile la ministerele cheie.

Christian Dubé, președintele Consiliului Trezoreriei va prelua conducerea ministerului Sănătății, înlocuind-o pe Danielle McCann. Un post pe care, potrivit La Presse, Christian Dubé l-ar fi dorit încă din 2018, când CAQ a câștigat alegerile.

Sănătatea este un portofoliu pe care actualul prim-ministru l-a deținut în 2002-2003 în guvernul Landry, un minister spre care se dirijează jumătate din bugetul Quebecului și care, estimează François Legault, are nevoie de un suflu proaspăt în cazul unui al doilea val de COVID-19. Directorul național al sănătății publice, Dr. Horacio Arruda, este de părere că acest al doilea val este probabil în proporție de 95%.

Christian Dubé va fi înlocuit în Trezorerie de Sonia LeBel, până acum ministră a Justiției. Ea va face astfel parte din echipa economică a guvernului, formată din ministrul Economiei, Pierre Fitzgibbon, și ministrul Finanțelor, Eric Girard. Printre responsabilitățile Soniei LeBel se va afla și reformularea proiectului de lege 61, menit să accelereze proiectele de infrastructură, un proiect de lege ce a stârnit numeroase controverse și critici din partea opoziției parlamentare și opiniei publice. Prin numirea Soniei LeBel, fostă procuroare-șef a Comisiei Charbonneau, în acest post François Legault dorește să confere mai multă legitimitate intențiilor guvernului său, acuzat că ar fi vrut să redeschidă calea spre coluziune în domeniul construcțiilor.

Locul Sonei LeBel de la Justiție va fi asumat de către Simon Jolin-Barrette, până acum ministru al Imigrației. Jolin-Barrette este cel care a plonjat guvernul CAQ într-o criză politică anul trecut, atunci când a prezentat reforma Programului de experiență quebecheză (PEQ), ulterior retras.

Ministerul Imigrației va fi condus de Nadine Girault, de origine haitiană, care va păstra și portofoliul Relațiilor internaționale și Francofoniei. Nadine Girault face parte, de asemenea, din nou creatul grup de acțiune împotriva rasismului, lansat în data de 15 iunie.

Danielle McCann, cea care s-a aflat în prima linie în ultimele trei luni ca ministră a Sănătății, va prelua de la Jean-François Roberge Învățământul Superior. Ministerul Educației va fi astfel scindat în două, fiind împărțit între Jean-François Roberge și Danielle McCann.

CITIȚI ȘI:

Quebec: Un deficit de 15 miliarde
CHSLD: Procurorul general al Quebecului anunță deschiderea unei anchete publice