În conferința de presă de astăzi, Justin Trudeau a subliniat, din nou, poziția sa vizavi de încarcerarea celor doi canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, în China: aceasta este o detenție arbitrară, legată de arestarea de către Canada a numărului doi al gigantului telecomunicațiilor Huawei, Meng Wanzhou.

Prin intermediul unui purtător de cuvânt al Afacerilor externe, China a criticat această poziție exprimată de mai multe ori de premierul Trudeau, calificând afirmațiile sale drept „remarci iresponsabile”, susținând că detenția arbitrară nu există în China.

Justin Trudeau a declarat luni că încă de la început, chiar autoritățile chineze au fost cele care au legat arestarea celor doi Michael de cea a lui Meng Wanzhou în sol canadian. El a criticat regimul lui Xi Jinping, afirmând că acesta persistă în pedepsirea lui Michael Kovrig și Michael Spavor pentru o decizie independentă a sistemului judiciar canadian.

„Nu este acceptabil” ca Beijing să utilizeze astfel de tactici „în scopuri politice”, a continuat prim-ministrul, adăugând că dacă alte țări, precum SUA, și-au arătat sprijinul față de Canada în această saga politică, diplomatică și juridică, este pentru că, pe lângă îngrijorarea vizavi de situația celor doi deținuți, acestea se tem că proprii lor cetățeni ar putea avea, la un moment dat, aceeași soartă.

Cu puțin timp înaintea conferinței de presă a lui Justin Trudeau, Statele Unite, prin intermediul Secretarului de Stat Mike Pompeo, au solicitat „eliberarea imediată” a celor doi canadieni acuzați de spionaj în China, afirmând că este vorba de o acuzație „politică și fără temei”.

Michael Spavor, om de afaceri activ în Coreea de Nord, și Michael Kovrig, fost diplomat devenit consultant pentru International Crisis Group (ICG), au fost acuzați oficial de spionaj de către China în data de 19 iunie.

Cei doi riscă o pedeapsă de minim zece ani, însă o condamnare pe viață nu este exclusă, dacă circumstanțele sunt considerate deosebit de grave, așa cum a declarat purtătorul de cuvânt al diplomatiei chineze, Zhao Lijian.

Spavor și Kovrig au fost reținuți din decembrie 2018 în China, la doar câteva zile după ce Canada a arestat-o pe Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei și fiica fondatorului companiei, la cererea Statelor Unite. Meng Wanzhou este acuzată de SUA că a mințit asupra legăturilor dintre Huawei și o firmă care face afaceri în Iran, eludând sancțiunile americane împotriva Republicii islamice.

La sfârșitul lunii mai, avocații săi au încercat, fără succes, să stopeze procedurile de extrădare în SUA, în fața Curții superioare din British Columbia.

Din decembrie 2018, relațiile diplomatice dintre Beijing și Ottawa sunt foarte tensionate. Anul trecut, ambasadorul chinez în Canada a declarat că Ottawa trebuie să o elibereze pe Meng Wanzhou dacă dorește o îmbunătățire a relațiilor bilaterale.

La rândul său, prim-ministrul Trudeau a declarat că este „extrem de dezamăgit” de faptul că autoritățile chineze au trasat „o legătură directă” între dosarul lui Meng și cele ale lui Spavor și Kovrig.

În același timp, , Global Affaires Canada solicită cu insistență reluarea vizitelor consulare la cei doi canadieni încarcerați, care au fost autorizate o dată pe lună înainte de a fi interzise de la mijlocul lunii ianuarie, din cauza crizei de COVID-19. Beijingul a asigurat în aprilie că cei doi Michael erau „în stare de sănătate bună”, însă niciun diplomat canadian nu a reușit să verifice această informație.

CITIȚI ȘI:

Canada a pierdut cursa pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU
Sondaj | Care este opinia canadienilor vizavi de China?