Ne-a părăsit dl Vladimir Paskievici, cercetător, profesor emerit la Școala Politehnică din Montreal, fondatorul Institutului de inginerie nucleară afiliat acestei școli, om de cultură rafinat și personalitate marcantă a comunității noastre.

Vladimir Paskievici s-a născut pe 7 martie 1930 la Bucureşti, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescența. În 1947 a putut părăsi ţara şi a emigrat în Argentina, la Buenos Aires, unde şi-a început studiile universitare și a lucrat într-o uzină pentru a-şi asigura existenţa. Plecat în Franţa în 1954, a obţinut o licență în ştiinţe şi un doctorat în fizică nucleară de la Universitatea din Strasbourg, în 1957.

Dl. Vladimir Paskievici susținându-și teza de doctorat la Strasbourg, în 1957.

Un an mai târziu a emigrat în Canada, la Montreal, unde a fost angajat ca profesor la Şcoala Politehnică.

În 1970 a fondat Institutul de inginerie nucleară din Montreal, expertiza sa în domeniul securității nucleare fiind recunoscută la nivel internațional. A fost directorul acestui institut între 1980-1982 și director de studii superioare și cercetări la École Polytechnique din 1982 până în 1990, an în care s-a pensionat.

A predat numeroase cursuri şi a făcut cercetări în domeniul fizicii moderne, fizicii nucleare şi al energiei. A fost consultant pe lângă mai multe organisme guvernamentale precum Hydro-Québec, Ontario Hydro, Énergie Atomique du Canada etc. S-a implicat, de asemenea, și în multiple activităţi parașcolare, în cadrul unor organisme precum Exposciences de Montréal, Conseil de la Jeunesse scientifique şi Loisir scientifique du Québec.

Vladimir Paskievici în 1982, când a fost numit director de cercetări și studii superioare la Școala Politehnică din Montreal.

I-a fost conferit titlul de profesor emerit la Şcoala Politehnică din Montreal, iar în 2005 i-a fost decernat Premiul Societății Nucleare Canadiene (Outstanding Contribution Award, Canadian Nuclear Society). Acest premiu a fost înființat în 1989 pentru a recompensa contribuțiile directe sau indirecte ale unei persoane sau grup de persoane în ceea ce privește societatea canadiană și influența pozitivă asupra tehnologiei nucleare canadiene.

A fost preşedintele asociaţiei Mouvement de solidarité Québec-Roumanie şi a publicat o serie de articole de vulgarizare a științei în diverse publicații românești din Montreal.

În 2010 a apărut cartea sa autobiografică L’arc-en-ciel de ma vie în care Vladimir Paskievici își relatează viaţa în nouă capitole, numite după culorile curcubeului. Lucrarea constituie o frescă a societăţii în care autorul a trăit, o societate pe care a observat-o şi pe care a analizat-o cu luciditate. În primul tom, Un parcurs iniţiatic (1930-1960), este descrisă România părinţilor săi (Infraroşul), copilăria sa fericită (Roşul), adolescenţa „furată” de evenimentele tragice din acea epocă (Galbenul) şi anii de exil şi de studii (Portocaliul).

Al doilea tom, intitulat Voinţa de a clădi (1960-1990), se concentrează mai mult pe viaţa sa profesională: integrarea în Canada şi în Şcoala Politehnică din Montreal (Verdele), implicarea sa în domeniul energiei nucleare (Albastrul) precum şi realizările sale ştiinţifice şi administrative care l-au făcut cunoscut în Canada şi în străinătate (Indigoul).

În ultimul tom, numit Vârsta de aur (1990-2010), aminteşte implicarea în comunitatea română din Montreal, precum şi viaţa sa de pensionar dusă atât la Montreal, cât şi pe Coasta de Azur în Franţa (Violetul). Ea se termină cu o viziune personală asupra lumii și a viitorului (Ultravioletul).

Un extras din această carte, în care este prezentată viața profesională a dlui Paskievici, a fost editată la Presses Internationales Polytechnique sub titlul La volonté de bâtir – Mémoires polytechniciennes.

În 2017 a publicat cartea intitulată Priviri asupra lumii care conţine totalitatea articolelor sale în limba românǎ apǎrute în revista Candela de Montreal, începând din anul 1999 (circa 100 de articole). Acestea au fost grupate în categorii precum: articole legate de activități comunitare, articole de popularizare a științei sau articole de voiaj în țări din jurul Mediteranei.

Dl Paskievici a fost căsătorit și a avut trei fete și șase nepoți. S-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, în data de 9 august 2023.

INTERVIURI/ARTICOLE DESPRE VLADIMIR PASKIEVICI

La plecarea unui mare exilat: Vladimir Paskievici
O evocare la ceas aniversar – Vladimir Paskievici la 90 de ani
Wladimir Paskievici, un om, o viață, o istorie
Vladimir Paskievici: „Mi-am făcut datoria în viață”

ARTICOLE SCRISE DE VLADIMIR PASKIEVICI

Daniel Florin Predoiu, un far care luminează istoria comunității române din Montreal
Geneza comunității române din Montreal sub lupa unui istoric