Informații destinate studenților pentru a le facilita îndeplinirea obligațiilor fiscale la nivel provincial.

Studenții care lucrează în timpul studiilor sau beneficiază de un împrumut și/sau bursă au la dispoziție site-ul www.justepourtous.ca, care le poate oferi informații utile despre completarea declarației de impozit.

Studenții vor putea astfel afla mai multe detalii despre deducerile și creditele de impozit la care au dreptul, precum și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe această temă.

Site-ul oferă lămuriri și în ceea ce privește vârsta, care, contrar unui mit foarte răspândit, nu determină momentul depunerii primei declarații de impozit pe venit. De asemenea, cei interesați pot găsi explicații despre situațiile în care trebuie să producă o declarație de impozit. De exemplu, un student sau o studentă care lucrează la timp parțial ar avea dreptul la o rambursare pentru sumele reținute în exces sub formă de impozite și de contribuții la Régime de rentes du Québec sau la Régime québécois d’assurance parentale.

O posibilă rambursare pentru studenți, fie că au lucrat sau nu

Există mai multe credite fiscale pentru studenți, chiar dacă aceștia nu au realizat niciun venit în timpul anului. Pentru a beneficia de aceste credite fiscale, a le reporta sau a le transfera altei persoane este esențial ca aceștia să își facă declarația de impozit pe venit. Este vorba, printre altele, de creditul fiscal de solidaritate, creditul fiscal pentru taxe de școlarizare sau de examen și de suma dobânzii plătite pentru un împrumut de studii. Lista creditelor fiscale oferite studenților sau părinților acestora se poate consulta la Crédits d’impôt – Étudiant ou diplômé sau Crédits d’impôt – Parent ou futur parent.

În plus, studenții pot beneficia de alte avantaje fiscale, ca de exemplu deducerea pentru cheltuieli de mutare în cazul în care trebuie să se apropie de locul de studii. Pentru a afla mai multe detalii, inclusiv condițiile de admisibilitate pentru această deducere, consultați pagina Déductions – Étudiant ou diplômé.

Ajutor pentru completarea declarației de impozit

Studenții cu venituri modeste și o situație fiscală simplă se pot califica pentru serviciul de asistență fiscală, care este oferit gratuit. Acest serviciu presupune completarea declarației de impozit cu ajutorul unei persoane benevole.

Detalii la: Service d’aide en impôt – Programme des bénévoles.

Reamintim că data limită pentru producerea declarației de impozit este 30 aprilie 2024.

Știați că?

● Aproape 109,000 de studenți nu primesc toate creditele fiscale la care au dreptul, mai ales creditul de solidaritate, deoarece uită să furnizeze informațiile necesare pentru a fi înscriși la depozitul direct. Suma acestui credit poate ajunge până la 329$ de persoană.

● Studenții care și-au făcut declarația de impozit pentru anul 2022 au primit, în medie, o rambursare de 643$.

● O persoană fizică care a făcut o declarație de impozit este considerată ca fiind student(ă) dacă a primit un Relevé 8 pentru anul fiscal în cauză și o sumă de bani apare înscrisă în casetele A sau B din acest relevé.

CITIȚI ȘI:

Sezonul de impozite: Informații utile pentru persoanele cu venituri modeste