Nu puțini sunt cei care cred că, având venituri mici, nu trebuie să-și facă declarațiile de impozit. Este o idee greșită, pentru că în acest fel se privează de mai multe beneficii și credite fiscale la care au dreptul.

Pentru a facilita completarea unei declarații de venit, Revenu Quebec a pus la punct site-ul www.justpourtous.ca. Acesta este unul din primele instrumente pe care o persoană care dorește să-și facă declarația de impozit ar trebui să le consulte. Informațiile sunt clasificate în funcție de nevoile utilizatorilor și de diferitele profiluri ale acestora, într-un limbaj simplu și ușor de înțeles.

Sunt oferite, de asemenea, și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări fiscale. În plus, site-ul furnizează explicații privind modul în care persoanele și familiile cu venituri modeste ar putea beneficia de creditul fiscal de solidaritate (crédit d’impôt pour solidarité) și de creditele fiscale aferente primei de muncă (crédits d’impôt relatifs à la prime au travail).

Modificări la alocația pentru locuință

Venitul maxim pe familie în virtutea cărui se poate acorda alocația pentru locuință (Allocation-logement) a fost revizuit în sus în 2023. Acest lucru permite unui număr mai mare de persoane și familii cu venituri mici care cheltuie o porțiune semnificativă din bugetul lor pentru locuință să beneficieze de o sumă lunară care poate fi de 100$, 150$ sau 170$.                    

O sumă de bani pentru o persoană care locuiește singură

Începând cu anul 2023, beneficiarii Programului unui venit de bază (Programme de revenu de base) cărora pe lângă prestația de bază li se acordă o ajustare lunară pentru o persoană fără partener(ă), ar putea primi, în anumite condiții, o sumă pentru o persoană care locuiește singură. Aceste persoane vor fi scutite de la plata impozitului (provincial) pentru 2023, cu condiția ca aceste beneficii să fie singurul lor venit pe an. Revenu Québec se va asigura că cei vizați vor beneficia de suma pentru o persoană care locuiește singură la procesarea declarației de impozit pe venit.

Venitul de bază este un program nou, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, conceput pentru cei care au constrângeri severe și persistente ce îi împiedică să muncească.

Pentru a beneficia de acest program o persoană trebui să primească deja prestații de solidaritate socială și să aibă constrângeri severe privind capacitatea de a lucra, prezente timp de 66 de luni din ultimele 72. Persoanele care îndeplinesc condițiile de mai sus sunt automat admisibile să primească acest venit de bază, în valoare de 1,273$ pe lună în 2024, fără să fie nevoite să îndeplinească vreo formalitate.

Ajutor pentru completarea declarațiilor de impozit

Dacă aveți venituri modeste și o situație fiscală simplă, puteți apela la Service d’aide en impôt – Programme des bénévoles pentru a vă face atât declarația provincială, cât și cea federală. Serviciul este gratuit.

Venituri modeste înseamnă, în principiu, sub 35,000$ pe an pentru o persoană singură și sub 45,000$ pentru un cuplu (organismele comunitare care participă la acest program pot fixa însă alte baremuri, inferioare acestora; verificați înainte).             

Situație fiscală simplă înseamnă venituri din următoarele surse: serviciu, pensie, pensie alimentară, bursă, venituri din dobânzi mai mici de 1,000$

Circa 100 de benevoli participă la acest program administrat de Agence du revenu du Canada și Revenu Québec.

Reamintim că termenul limită de depunere a declarației fiscale este 30 aprilie 2024.

CITIȚI ȘI:

Sezonul de impozite: Informații utile pentru studenți
Portretul construcțiilor de locuințe noi din Quebec. La ce să ne aşteptăm în următorii ani?