Pe 8 aprilie, Luna va fi perfect aliniată cu Pământul și Soarele, producând o eclipsă totală de soare. Un eveniment astronomic deosebit, ce va putea fi observat în Mexic, SUA și Canada, pe o bandă relativ îngustă ce se va întinde pe direcția nord-est de la coasta pacifică a Mexicului până pe coasta atlantică din sudul Canadei.   

Ce este o eclipsă de soare?

Spectacol ceresc rar, eclipsa de soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare și își proiectează umbra pe Pământ.

Distanța dintre Lună și Pământ nu este fixă. Ea variază de la un maxim de 406,720 km la un minim de 356,375 km. O fericită coincidență permite ocultarea Soarelui de către Lună: Luna este de 400 de ori mai aproape de Pământ decât Soarele, având în același timp un diametru de aproximativ 400 de ori mai mic, astfel încât cele două corpuri cerești apar practic pe cer ca având aceeași dimensiune. Deoarece orbita Lunii este înclinată cu aproximativ 5,9 grade față de orbita Pământului, globul lunar poate trece fie prea mult sub, fie prea mult deasupra alinierii Soarelui și Pământului pentru a observa o eclipsă la sol, notează Agence Science-Presse.

În timp ce eclipsele de Lună sunt mai frecvente și mai ușor de observat, eclipsele totale de Soare sunt vizibile doar într-o bandă îngustă de până la 270 km lățime și câteva mii de kilometri lungime. În afara acestei benzi înguste, eclipsa de soare este parțială, precum cea observată în Quebec pe 15 octombrie 2023.

Banda de totalitate a eclipsei din 8 aprilie 2024 în Canada. Sursa: Brock University.

Potrivit guvernului provincial, ultima eclipsă totală de soare care a avut loc aici a fost în 1972, iar următoarea va fi în 2106. Eclipsele parțiale de soare au loc însă periodic în Canada. Pentru a vedea datele acestora puteți consulta site-ul Agenției Spațiale Canadiene.

Un minut și jumătate la Montreal, trei minute la Sherbrooke

Când vine vorba de eclipse, fiecare minut contează, la propriu, așa cum a explicat pentru Radio-Canada Simon A. Bélanger, coordonatorul activităților științifice la Planetariul din Montreal.       

În Quebec, eclipsa parțială va începe să fie vizibilă la ora 14:11 și se va termina în jurul orei 16:45, în funcție de regiune. În banda de totalitate, eclipsa se va derula între orele 15:25 și 15:40.

La Montreal, datorită traiectoriei Lunii în fața Soarelui, durata eclipsei va varia în funcție de locul unde ne vom afla. Pe Insula Sainte-Hélène ea va putea fi observată pentru un minut și jumătate, cel mai lung timp din zona Montrealului.

Cei din Laval, Pointe-aux-Trembles, Montreal Est și Montreal Nord, nu o vor vedea însă complet, Montrealul aflându-se la limita benzii de totalitate.

Spectacolul ceresc va fi, totuși, vizibil mai mult timp în Montérégie și Estrie – două minute, de exemplu, la Brossard și aproximativ trei minute la Sherbrooke.

Cum să ne protejăm ochii în timpul eclipsei

Observarea Soarelui fără echipament de protecție pentru eclipsă trebuie evitată, căci poate provoca leziuni permanente ale ochilor, chiar și cu protecție solară convențională, cum ar fi ochelarii de soare sau lentilele de contact.

Aceasta deoarece în timpul unei eclipse de soare, mecanismele care în mod normal ne protejează ochii –  cum ar fi întoarcerea automată a privirii spre altceva, clipitul și lăcrimarea – sunt reduse sau chiar absente, deoarece luminozitatea Soarelui este diminuată.

Radiația solară este însă la fel de intensă, putând deteriora retina ochiului și cauza astfel probleme permanente de vedere. Problemele oculare se pot manifesta prin:

● leziuni pe retină care nu provoacă durere în timpul expunerii, dar care pot fi ireversibile. Aceste leziuni duc la o reducere a vederii cauzată de instalarea permanentă a unui punct neclar în mijlocul câmpului vizual sau a unei pete întunecate. Ele nu apar imediat, ci la câteva ore după observarea Soarelui;

● leziuni la nivelul corneei cauzate de razele ultraviolete. Aceste leziuni dureroase duc la o scădere bruscă a acuității vizuale și la intoleranță la lumină.

În cazul apariției simptomelor oculare care se dezvoltă în orele sau zilele următoare vizionării eclipsei, este necesar să consultați fără întârziere un oftalmolog.

Pentru toate aceste motive, observarea eclipsei prin metode indirecte este de preferat, deoarece riscurile sunt mult mai mici. Una din aceste metode este vizionarea eclipsei pe site-urile organizațiilor care o vor transmite în direct, ca de exemplu Astrolab du Parc national du Mont-Mégantic.

O alta este utilizarea unei cutii care permite observarea unei mici imagini a Soarelui pe fundul său. Pentru a confecționa această cutie pentru eclipsă urmăriți instrucțiunile de la Fabrique une boîte à éclipse solaire pour l’observation du Soleil sans danger / Build your own projector to watch solar eclipses safely.

Cutie pentru a observa eclipsa totală de soare. Sursa: Agenția Spațială Canadiană.

Dacă doriți să o observați direct, atunci protejarea ochilor pe toată durata eclipsei este absolut necesară cu ajutorul unor ochelari care respectă standardul internațional ISO 12312-2. Aceștia pot fi purtați peste ochelarii de vedere, cu condiția să acopere bine ochii.

Asigurați-vă că ochelarii de eclipsă pe care îi veți folosi provin de la un furnizor de încredere, fie direct de la producător, fie de la un distribuitor recunoscut. De asemenea, verificați ca lentilele sau rama să nu fie deteriorate. Punctele de vânzare pentru acești ochelari certificați sunt listate pe site-ul Éclipse Québec.

Doar Soarele este vizibil prin ochelarii de eclipsă. Orice alt obiect, precum și luminile interioare, nu sunt vizibile. În caz contrar, nu folosiți respectivii ochelari pentru a observa Soarele.

Statul afară în timpul eclipsei nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, atâta timp cât nu vă uitați direct la soare. Puteți practica activitățile obișnuite în aer liber pe toată durata eclipsei.

Impactul asupra naturii

Pe măsură ce astrul zilei va fi acoperit, lumina solară va slăbi treptat până când, în momentul eclipsei totale, se va face suficient de întuneric pentru a vedea stelele mai strălucitoare şi planetele. Cerul începe deci să se întunece, temperatura scade cu câteva grade, iar adierea vântului se poate face simțită.

Natura întreagă răspunde sosirii bruște a amurgului în mijlocul după-amiezii. Păsările sălbatice nu mai zboară, cele de curte se culcă, câinii pot începe să latre, liliecii să iasă, iar unele flori foarte sensibile îşi închid petalele, ca şi cum ar fi venit seara.

CITIȚI ȘI:

Misteriosul obiect la 40.000 de ani-lumină distanță de noi: Gaură neagră, stea de neutroni sau altceva necunoscut?