Informații destinate celor ajunși la vârsta de aur pentru a le facilita îndeplinirea obligațiilor fiscale la nivel provincial.

Indiferent de statutul lor personal sau profesional, persoanele peste 60 de ani pot avea dreptul la anumite credite fiscale.

Site-ul www.justepourtous.ca, pus la dispoziția cetățenilor de Revenu Québec, conține o secțiune destinată seniorilor, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Tot aici, cei interesați pot găsi informațiile necesare privind fracționarea veniturilor din pensie între soți. Fracționarea este un exercițiu ce ține de fiscalitatea persoanelor particulare și are ca scop reducerea impozitului unei familii.

De asemenea, platforma conține explicații privind condițiile de eligibilitate la:
creditul de impozit pentru întreținerea la domiciliu a unei persoane în vârstă;
creditul pentru prelungirea carierei;
suma acordată pe motiv de vârstă și multe alte avantaje fiscale.

O persoană care se califică la creditul de impozit pentru întreținerea la domiciliu a vârstnicilor poate obține informați pentru a-l solicita prin plăți în avans. În același timp, respectiva persoană se poate înscrie la depunerea directă în cont a acestor plăți lunare. De menționat că rata acestui credit va crește cu 1% pe an până în 2026. Pentru 2023, suma se ridică la 37% din cheltuielile eligibile făcute în cursul anului.

Începând cu 2023, creditul de impozit pentru activitățile seniorilor a fost desființat. În schimb, bonificarea substanțială a creditului fiscal pentru sprijinirea vârstnicilor, introdus în 2022, oferă mai multă libertate persoanelor peste 70 de ani în alegerea cheltuielilor pe care le fac.

De notat și faptul că persoanele cu venituri modeste și o situație fiscală simplă pot fi eligibile pentru serviciul de asistență fiscală, care este oferit gratuit. Acest serviciu presupune completarea declarației de impozit cu ajutorul unui benevol. Chiar și cei care nu au venituri de declarat este bine să-și facă declarația de impozit, căci ar putea astfel beneficia de creditele fiscale la care au dreptul.

Reamintim că data limită pentru producerea declarației de impozit este 30 aprilie 2024.  

CITIȚI ȘI:

Sezonul de impozite: Informații utile pentru părinți
Sezonul de impozite: Informații utile pentru studenți
Sezonul de impozite: Informații utile pentru persoanele cu venituri modeste